2024. április 25. - Márk

H1N1: bezértak egy iskolát

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával - tájékoztatta az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa az MTI-t. A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak.
2009. november 10. kedd 19:43 - HírExtra
Az iskola 206 tanulója közül 60 betegedett meg az elmúlt napokban, mindegyiküknél influenzaszerű tüneteket tapasztaltak - mondta Scha:ffer Károly regionális tiszti főorvos, hozzátéve: 25 beteg jelentkezett a háziorvosnál.

Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyerektől mintát vettek, s mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírust. Az intézmény jövő szerdáig biztosan zárva marad - közölte a tiszti főorvos. Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben. A polgármester kitért arra, hogy október végén baráti társasággal Ukrajnában járt. Véleménye szerint azonban hazaérkezésük óta, már a múlt héten lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így nem fertőzhettek.

Hozzátette: a legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés.

Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban. Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg - tette hozzá.

A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. Hozzátette, hogy e héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását. Az iskola bezárásának hírére nőtt a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már több mint negyven receptet váltottak be. A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak. Nemes Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezetője az MTI-nek elmondta: a levett vérben négyféle kórokozó ellenanyagát keresik, ezek között a H1N1 vírus nem szerepel.

Az új influenza megléte azonban "bezavarhat" a tesztek során, a vizsgálaton nem egyértelmű eredménnyel szereplő vért pedig megsemmisítik. Nemes Izabella hangsúlyozta: a véradónak kötelessége tájékoztatni az állomást arról, ha a véradást megelőző egy hónapban fertőzésre utaló jeleket tapasztalt magán. Ha pedig a tüneteket röviddel a véradást követően tapasztalja magán valaki, azt telefonon jelezheti. A szakember hozzátette: ha egy településen tömeges megbetegedésről kapnak előzetesen információt, ott el is halaszthatják a véradást. Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért kap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását