2024. május 3. - Tímea, Irma

"Gyurcsány MSZP frakciónak nézi az országot"

Tállai András fideszes országgyűlési képviselő arra következtet pártja energia és élelmiszer áfa csökkentési javaslatának kormányzati elutasításából, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "még mindig Balatonőszödön jár, MSZP-frakciónak nézi az egész ország
2008. július 5. szombat 13:30 - Hírextra
A fideszes politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány nem akar elszámolni az energia- és élelmiszerár-robbanásból, illetve azok hatásaiból származó költségvetési többletbevétellel, amit a legnagyobb ellenzéki párt szerint vissza lehet juttatni az emberekhez.

Tállai András szerint több száz milliárd forintnyi többletbevétel származik részben a januárban 290, ma több mint 340 forintba kerülő benzin literenkénti 8-10 forint többlet-áfájából, a többszörös gázáremelés forgalmi adótöbbletéből és az erős forintárfolyamból fakadó kamatmegtakarításból.
A politikus működési zavarokat, sőt működésképtelenséget lát a kormány munkájában.

Úgy vélte, egy normálisan működő kormányban nem fordulhatna elő, hogy a Fidesz szerdán elhangzott javaslatára először Veres János pénzügyminiszter, tehát a beosztott reagált elutasítással csütörtökön, majd azt követően a kormányfő, tehát a főnök ismételte el pénteken ugyanazt.

Tállai András szerint Gyurcsány Ferenc önmagával is többször ellentmondásba keveredett, hiszen június 20-án még úgy fogalmazott Brüsszelben, hogy a meg lehet vitatni mind az áfa, mind a jövedéki adó, mind az energiacégek extraprofitját lefölöző úgynevezett Robin Hood-adó kérdését. Hozzátette azt is, hogy az élelmiszer- és energiaárak emelkedése összeroppanás kockázatával járó terhet ró egyes háztartásokra, gazdasági szektorokra, ezért nem elegendőek a szokásos alkalmazkodási eszközök.

Az ellenzéki politikus ellentmondást lát abban is, hogy először Gyurcsány Ferenc beszélt arról, hogy nem lát forrást adócsökkentésre, majd Veres János Nyíregyházán úgy fogalmazott: vannak költségvetési tartalékok, amiből adó- és járulékcsökkentést szeretnének, minimum 250 milliárd forint értékben.

Tállai András szerint a kormány inkább propagandára költené a többletforrásokat, mert arról akarja meggyőzni a népet, hogy jó neki a magas áfa.

Hangsúlyozta: a Fidesz-frakció a képviselői eskü utolsó mondatának szellemében tette meg áfa-csökkentési javaslatát. Az eskü szerint a képviselőnek a Magyar Köztársaság fejlődése érdekében és népe boldogulásáért kell dolgoznia.

Felhívta szocialista, szabad demokrata és MDF-es képviselőtársait: ők is vegyék elő az eskü szövegét.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a miniszterelnök álláspontja változatlan az élelmiszer- és az üzemanyagárak tekintetében. A Fidesz javaslatát megvizsgálták a szakértők, és arra jutottak, hogy az nagyobb kárt okozna, mint amennyit használna - tette hozzá.

"Orbán Viktor hozzá nem értése és felelőtlensége miatt a Fidesz nem kezelné a problémát, hanem súlyosbítaná. Orbán Viktornak és a Fidesznek nem a miniszterelnökkel van vitája, hanem a közgazdászokkal, a szakértőkkel" - mondta a kormányszóvivő.

Úgy vélte, lehet úgy dönteni, hogy száz forinttal csökkenjen a tarja ára, de ennek az az ára, hogy elveszik másfél havi nyugdíj, lehet a benzin árát csökkenteni néhány forinttal, de ennek az az ára, hogy nem lesz családi pótlék egész évben. A kormány nem támogat ilyen döntést - tette hozzá.

A kormány szerint az energiahordozók és az élelmiszerek árának növekedését nem lehet adócsökkentéssel megoldani, de gesztus értékű lépéseket lehet tenni. Az energiaár-emelkedést például a lakáskorszerűsítéssel lehet megoldani, az élelmiszerárak esetében pedig a mezőgazdasági termelés növelése lehet a megoldás - mondta Daróczi Dávid.

Hozzátette: a kormány dolgozik a probléma megoldásán, néhány héten belül konkrét javaslatokat dolgoz ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását