2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MSZP szerint a KDNP nem látja a fától az erdőt

Az MSZP szerint a Fidesz és a KDNP a kormány foglalkoztatáspolitikájáról szólva nem látja a fától az erdőt. Közleményükben azt a kérdést is jogosnak nevezték, hogy vajon mi lenne akkor a munkanélküliség alakulásával, "ha a Fidesz-Jobbik kormányra kerülne".
2009. november 6. péntek 21:06 - HírExtra
A Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva a szocialista párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány a munkahelymegtartó támogatásokkal több mint 70 ezer dolgozó munkahelyének megmentéshez járult hozzá, és több mint 500 kis- és középvállalkozást támogatott.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény arra is kitért, hogy a kormány Út a munkához elnevezésű programja révén mintegy 100 ezer ember jelent meg a közfoglalkoztatásban.

"Tudjuk, ha a vezér hatalomra kerülne, kolbászból lenne a kerítés is. Konkrét tény azonban, hogy világgazdasági válság van és a munkanélküliségi adatok a környező országokban sem jobbak" - olvasható a közleményben, amely felsorolja, hogy a munkanélküliség Szlovákiában 12,5, Lengyelország 11, Spanyolországban pedig 19 százalékos.

"Számunkra ezek az adatok nem megnyugtatóak" - jegyezték meg, azt viszont már megnyugtatónak nevezték, hogy az IMF és az EBRD, valamint az Európai Unió mind kedvezőbb és kedvezőbb számokat ad ki, így Magyarország nemzetközi megítélése folyamatosan javul.

"Ezzel erősödik hazánkban a befektetési bizalom, nem pedig azzal, hogy a Fidesz riogat és sötét képet fest hazánkról" - írták, majd azt is joggal felvetődő kérdésnek nevezték, hogy mi lenne akkor a munkanélküliség alakulásával, "ha a Fidesz-Jobbik kormányra kerülne"?

"Visszaállítanák a sorkatonaságot, ezzel is csökkentve a munkanélküliek számát?" - kérdezték.

A kormány foglalkoztatáspolitikájáról pénteken Rétvári Bence (KDNP) és Répássy Róbert (Fidesz) is beszélt.

Rétvári Bence - hivatkozva a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira - elmondta: ma minden tizedik aktív korú ember munkanélküli Magyarországon, a harmadik negyedév végére a munkanélküliségi ráta elérte a 10,3 százalékot. Ezen belül a pályájukat kezdő 15-24 éves korosztálynál 25,2 százalék a munkanélküliek aránya. Ehhez szerinte még azt a mintegy 100 ezer fiatalt is hozzá lehet számítani, akik az EU-csatlakozás óta külföldön vállaltak munkát.

Ezek a magas munkanélküliségi adatok nem írhatók kizárólag a gazdasági válság számlájára, ebben a 2004-2005 óta tartó hazai lejtmenet is jelentős szerepet játszik - vélekedett, hozzátéve: az elmúlt két kormányzati időszak egyértelműen meghatározta a munkanélküliségi ráta alakulását.

A Fidesz pénteken a budapesti Nyugati téren felállított óriásplakáttal szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a munkanélküliség szerintük a kormány kudarca.

A táblát bemutató pénteki helyszíni sajtótájékoztatón Répássy Róbert, a Fidesz parlamenti képviselője kifejtette: a 13 éves csúcsot megdöntő, 10,3 százalékos munkanélküliség azt bizonyítja, hogy a Bajnai Gordon vezette MSZP-kormány nem kezeli, hanem tovább mélyíti a válságot. Ha minden így folytatódik, akkor hamarosan gazdasági vészhelyzet áll elő Magyarországon, és újabb tíz- és százezrek munkahelye kerülhet veszélybe - vélekedett.
A politikus közölte: a táblát azért helyezték ki, mert az azon szereplő grafikonon jól látható, hogy a 2002 óta eltelt időszakban nemcsak a gazdasági válság hatására nőtt a munkanélküliség, hanem már a Gyurcsány-Bajnai-korszak éveiben is emelkedett, a kormány pedig ez ellen semmit nem képes tenni.

Az "Újabb szocialista kormányzati kudarc" címet viselő óriásplakát arra hívja fel a figyelmet, hogy 10,3 százalékon van Magyarországon a munkanélküliség. A rajta szereplő grafikonról pedig az olvasható le, hogy a 2002-ben mért 5,8 százalékos mértékről idén július-szeptemberre hogyan emelkedett 10 százalék fölé a munkanélküliség.

A Fidesz óriásplakátjának bemutatására a kormány nevében Szollár Domokos kormányszóvivő, az MSZP nevében pedig Budai Bernadett szóvivő reagált.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz néz, de nem lát. Szollár Domokos azt javasolta Répássy Róbertnek (Fidesz), hogy tisztítsa meg a szemüvegét. Mint hangsúlyozta: a munkahelyek a gazdasági válság miatt szűnnek meg világszerte, így Magyarországon is.
A válságkezelő kormány feladata, hogy ennek a hatásait mérsékelje, illetve megteremtse annak a feltételeit, hogy a válság után itt, Magyarországon jöjjenek létre új munkahelyek hangsúlyozta, hozzátéve: ennek érdekében a kormány 67 milliárd forintot biztosít a munkahelyek megőrzésére, és eddig több 70 ezer munkahelyet sikerült is megtartani.

"Jó reggelt kívánunk a Fidesznek. Az, hogy munkahelyek kerültek veszélybe, nem a következménye a válságkezelő programnak, hanem az oka" - mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője az óriásplakát bemutatását kommentálva.

Budai Bernadett hangsúlyozta: éppen ezért, a növekvő munkanélküliség miatt, a válságtól fenyegetett munkahelyek védelmében van szükség arra a programra, amit az MSZP támogatásával a kormány végrehajt. A kormányzati válságkezelésre szükség van, mert a válságnak nincs vége addig, amíg munkahelyek szűnnek meg - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását