2024. május 14. - Bonifác

Az agrárgazdaság teljesítménye közepes

Az agrárgazdaság szempontjából közepes évnek számít majd az idei, mivel az ágazat teljesítménye elmarad ugyan az előző év kiemelkedő mutatóitól, de a világgazdasági válság hatásai nem érintették olyan mértékben, mint a többi magyar gazdasági ágazatot - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója csütörtökön Budapesten.
2009. november 5. csütörtök 14:22 - HírExtra
A mezőgazdaság ez évi termelési szintje várhatóan 10-12 százalékkal marad majd el a tavalyitól. A termelői árak is lényegesen alacsonyabbak, mint a múlt évben: 2009 első nyolc hónapjában az árak átlagosan mintegy 20 százalékkal maradtak el a tavalyiaktól.

Szabó Márton utalt arra, hogy a jelenlegi teljesítmény adatok ismeretében, és az ágazat mutatóinak több éves alakulását figyelembe véve egyenlőre nem látszik semmi jele az agrártárca által korábban megcélzott és bejelentett 30 százalékos növekedésnek.

Az adatokat részletezve a vezető kutató példaként említette: az idén lényegesen csökkent a kalászos gabona és a burgonya mennyisége, az előbbi 24, az utóbbi 25 százalékkal. Kisebb volt a csökkenés a zöldség és gyümölcs esetében, 3-5 százalékos, a baromfihús-termelés pedig szinten maradt.

Az exportpiaci kereslet is visszaesett 2009-ben. Az év első nyolc hónapjában a mezőgazdasági kivitel volumene 1,3 százalékkal volt kisebb a bázisnál. A forintban számolt árbevétel ugyan emelkedett 1,7 százalékkal, de euróban számítva 11,7 százalékos volt a visszaesés. Jelentős exportbevétel kiesés volt például a gabonaféléknél, csaknem 200 millió euró, és az olajos magvak - napraforgó, repce - esetében, több mint 60 millió euró. Az import mértéke nőtt, de ezt nem számszerűsítették az elemzés készítői, annyit közöltek, hogy jelentős mértékű volt a növekedés.

A magyar élelmiszerpiacon az árak emelkedése várhatóan elmarad az idén a tavalyi 11,5 , illetve a tavalyelőtti 10,2 százaléktól. Előreláthatólag ebben az évben 5 százalék körül alakul majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását