2024. május 13. - Szervác, Imola

Keresik Madeleine európai és észak-afrikai "változatait"

Minden eddiginél szélesebb körű kampánnyal keresik keddtől az éppen két és fél éve eltűnt skót kislányt, Madeleine McCannt, akinek lehetséges európai, vagy éppen észak-afrikai "változatairól" új, számítógépes eljárással készült fantomképeket hoztak nyilvánosságra, videofelhívással együtt.
2009. november 3. kedd 12:53 - HírExtra
Az idén hatéves skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. Madeleine - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A gyanúsítást tavaly nyáron - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát.

Keddtől újult lendülettel indult ismét a keresés. A család közzétett két új, számítógépes "öregítő" eljárással készült mesterséges portrét. Ezek egyike azt ábrázolja, hogy Madeleine miként nézhet ki ma, ha Európában van; ezen a képen szőke, fehér bőrű kislány képe látható.

Készült azonban egy olyan fantomkép is, amely egy napbarnított, sötétbarna hajú gyermeket ábrázol. Ezt a szakértők abból a feltételezésből kiindulva készítették, hogy Madeleine-t esetleg Észak-Afrikába, például Marokkóba vagy Tunéziába vitték elrablói, és ott haját sötétre festhették.

A kislány eltűnése után közvetlenül több olyan bejelentés érkezett, amely szerint a gyermeket Marokkóban vélték látni. Nemrégiben ugyanakkor napvilágra került egy fotó, amely Svédországban készült, és egy kislányt ábrázol, aki rendkívüli módon hasonlít Madeleine-re.

A szülők a két új portré mellett nyilvánosságra hoztak csütörtökön egy rövid videofelhívást is. Ebben nem a gyermekrablókhoz fordulnak, hanem azoknak a lelkiismeretére próbálnak hatni, akik bármit tudnak az eltűnt kislányról, de valamilyen okból még nem fordultak a hatóságokhoz.

A videón, amelyet a gyerekekkel szembeni visszaélések ellen küzdő brit központ állított össze és terjeszt, a narrátor kijelenti: a család tudja, hogy van, aki ismeri a kislány "eltűnésében érintett" személyeket. Ha ilyen információt bárki titokban tart - akár "félreértelmezett lojalitásból, akár félelemből, vagy akár szeretetből" -, azzal a szülők szenvedéseit hosszabbítja meg, és más gyermekeket is veszélybe sodor - hangzik a másfél perces felhívásban, amelyen szintén feltűnik a két új mesterséges portré.
A filmben elhangzik, hogy még most sincs késő "a helyes cselekedet" megtételére, és a felhívás kéri azokat, akiknek bármilyen információjuk van, hogy haladéktalanul tájékoztassák a legközelebbi rendőrőrsöt.

A videót - amelynek angol, arab, portugál, francia, német, spanyol és olasz nyelvű változatai készültek - világszerte terjesztik, és a felvétel az internetes keresőoldalakon is vezető helyen jön elő, ha a keresőmezőbe a "Maddie" vagy a "Madeleine" szót írják be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását