2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Harminc év után újra aranyat oszt az operaház

Harminc év után először adta át aranyérmeit Európa egyik vezető operaháza, a barcelonai Gran Teatre del Liceu.
2009. november 1. vasárnap 15:27 - HírExtra
A ház újbóli megnyitásának tízedik évfordulóját ünneplő, december 2-ig tartó sorozat keretében tíz, a Liceuhoz és közönségéhez kötődő világhírű művész - köztük Marton Éva drámai szoprán - kapta meg a mintegy 10 dekás érmet.

Marton Évához hasonlóan olyan sztárénekesek kapták meg a kitüntetést, mint Edita Gruberova szoprán, Jelena Obrazcova és Dolora Zajick mezzo, José Carreras tenor és Juan Pons bariton. Ezt megelőzően 1979-ben adták át legutóbb az aranyérmet: ekkor Plácido Domingónak ítélték oda.

Marton Éva hazatérve Barcelonából elmondta az MTI-nek, hogy számtalan kitüntetése között, mivel ezt kapta legutóbb, az arany medált tartja a legértékesebbnek.

Annak ellenére, hogy a Liceuban 2008 tavaszán az Elektra című Richard Strauss opera Klytämnestrájaként búcsúzott el a közönségtől, másfél év elteltével sem felejtették el, fejedelmi vendéglátásban és ünneplésben volt része, felidézték, hogy a katalán intézmény milyen sikeres premiereket köszönhet közreműködésének.

Joan Francesc Marco, a Liceu igazgatója az érmek átadáaskor hangsúlyozta: itt volt az ideje, hogy a jeles tradíciót felújítsák. Az alkalom az volt, hogy az újjáépített és kibővített operaházat 1999 októberében nyitották meg újra.

A híres sétányon, a Ramblán álló, 1886-ban épül ház 1994 januárjában szinte teljesen kiégett. Öt esztendeig tartott az átépítés, míg 10 évvel ezelőtt Puccini Turandotjának előadására ismét jegyet válthatott a közönség.

December 2-án fejeződik be az évfordulós ünnepi sorozat, ekkor Verdi Trubadúrja kerül színre, Gilbert Deflo rendezésébenben, Marco Armiliato vezényletével. A címszerepet Marco Berti énekli, Leonora Fiorenza Cedolins lesz, Luna gróf Roberto Frontali, Azucena pedig Luciana D'Intino.

Marton Évára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének tanszékének vezetőjére néhány nap múlva (november 11-én) friss elismerés vár: a Szegedi Tudományegyetem a zeneművészeti kar "honoris causa doctor"-i címét adományozza neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását