2024. május 2. - Zsigmond

H1N1: Elhalasztott lehetőség az őszi szépidő

Falus Ferenc országos tisztifőorvos úgy véli, hogy Magyarország egyelőre nem használta ki azt a haladékot, amelyet az újinfluenza-vírus terjedésében az őszi kedvező időjárás adott.
2009. november 1. vasárnap 11:00 - HírExtra
A nol.hu, Népszabadság online internetes oldal vasárnapi interjújában Falus Ferenc elmondta, hogy az átoltási arány jelenleg 3 százalékos, a hatékony megelőzéshez azonban 60 százalék lenne az optimális. A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja, amely Falus Ferenc szerint jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

Úgy fogalmazott: a "guta üt meg attól a sok hülyeségtől, ami ez ügyben - legtöbbször minden szakmai tényt meghazudtolva, áltudományos magyarázatok mögé bújtatva - elhangzik". Hozzátette azt is: ha tavaly, vagy tavalyelőtt a szezonális influenza-vakcinával senkinek nem volt problémája, most, amikor lényegében ugyanolyan vakcinával oltanak, mi vele a baj? Véleménye szerint érdemes elgondolkozni azon is, hogy mi okozza a háziorvosi szakma ellenállását, valóban szakmai aggályok állnak-e a jelenség mögött.
Arra a kérdésre, hogy vajon miért nem tisztázzák a vakcinagyártó tulajdonosi hátterét illető híreszteléseket, a tisztifőorvos azt mondta: a vakcina jó, a gyártója 16 éve szállít influenza elleni oltóanyagot a lakosságnak kiváló minőségben. Pontosan maga sem ismeri a cég tulajdonosi hátterét, mondta, de az nem is érdekli. A kőbányai gyógyszergyár tulajdonosi háttere kit érdekel? - kérdezett vissza.

A terheseket illetően azt mondta, bár rajtuk nem tesztelnek gyógyszereket, de vannak esetek, amikor nekik is gyógyszereket kell szedniük. Erről sok tapasztalat, adat van. Így arról is, hogy a terheseket miért kell védőoltásban részesíteni. Arról is, hogy míg az oltás számukra kis kockázat, az újinfluenza viszont életveszélyes lehet.

Hangsúlyozta azt is: a Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációja ebben az ügyben a kezdetektől egyértelmű: járvány lesz, a megbetegedések súlyos szövődményekkel járhatnak, és az oltás hatékonyan csökkentheti a kockázatokat, különösen a kiemelt kockázati csoportba tartozó terheseknél.

A mellékhatásokat firtató kérdésre elmondta: az oltóanyagban ólom nincs, higany viszont igen. Ez azonban szerinte nem minőségi kritérium, a higany thiomerzál formájában van benne, ami vízben oldódó, veszélytelen vegyület, kiürül a szervezetből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását