2024. június 16. - Jusztin

PDSZ: dupla elvonás?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint 2010-ben csaknem kétszer annyi forrást vonnának ki a közoktatásból, mint amennyi eddig a legtöbb elvonás volt egy esztendőre számítva az elmúlt években - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteken az MTI-vel.
2009. október 30. péntek 17:05 - HírExtra
A PDSZ álláspontja az, hogy a közoktatásból történő forráskivonás - különösen a 2006-2008-as időszakban - jelentősen rontotta a közszolgáltatás mennyiségét, minőségét és elérhetőségét. Közoktatási intézmények százait zárták be, illetve vonták össze, így sok településen megszűnt a közoktatás. Ezzel megnehezítették a gyermekek számára az iskolába való eljutást, máshol pedig az osztálylétszámok növelésével a gyermekek tanulási körülményeit és az oktatási-nevelési feladatok ellátását - fejtette ki álláspontját az érdekvédő.

Megjegyezte azt is: 2006 óta több mint 16 ezer pedagógusi és több ezer nem pedagógusi álláshely szűnt meg az önkormányzati fenntartású intézményekben.

A szakszervezet elképesztőnek tartja, hogy a költségvetést előkészítő törvénycsomagban olyan módosítás is helyet kapott, amely törvényessé tehet 30 fős óvodai csoportlétszámot, illetve 40 fős iskolai osztálylétszámot.

A PDSZ elnöke közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években a tanórán kívüli tevékenységek szinte eltűntek, pedig ezek a gyermekek érdekében nélkülözhetetlenek a nevelési, és sok esetben az oktatási feladatok ellátásához. Nyilvánvaló tehát - tette hozzá -, hogy a forráskivonás negatív következményeit a dolgozók törekvései ellenére már ma is elszenvedik a gyermekek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását