2024. május 16. - Mózes, Botond

"Magyarország ma még nem megbízható"

Ma már olyan helyzetben vagyunk, hogy kisebb odafigyeléssel és szigorral bevezethetnénk az eurót, ha akarnánk - véli Duronelly Péter befektetési igazgató, aki szerint a 2006-os költségvetési hiány leszorítása óriási teljesítmény volt, óriási áldozatokkal.
2009. október 29. csütörtök 07:31 - Nagy András

Egyébként azt kell mondjam, 2006 óta Magyarország mindent teljesített, amit pénzügyi téren ígért. Nem tudom, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy a Magyarország iránti általános bizalom helyreálljon. Viszont mára az IMF úgy ítéli meg, hogy hazánk sikeresen hajtja végre országstabilizációs programját.

Említette, hogy az euró bevezetése részben politikai akarat kérdése. Mekkora kockázatot jelent ön szerint a választások előtt eddig menetrendszerűen jelentkező költségvetési lazítás?

Ezúttal valószínűleg nem egy úgynevezett választási költségvetést fog elfogadni az Országgyűlés, legalábbis ami a büdzsé fő számait illeti. Én inkább attól tartok, hogy a törvény végrehajtása lesz nagyon laza. Magyarul az éves előirányzatokat sokkal inkább el fogják költeni az év elején, mint egyébként. Nem lennék meglepve például, ha az egészségügy a jövő év második felére megint forráshiányossá válna, mert az év első hat hónapjában minden másra elmenne a pénz.

Mekkora rizikót jelent az ország számára, illetve az euró bevezetésére, hogy a közelgő választások toronymagas esélyesének tartott Fidesz többször is kijelentette: megfelelő célok érdekében (például gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés) nem tartja ördögtől valónak az államháztartási hiány drasztikus növelését?

Nagyon nagy rizikót jelent. A Fidesznek nem látni a gazdaságpolitikai koncepcióját, és igazából a közgazdasági holdudvarát sem. Egyébként azt gondolom, ha valaki rájön arra, hogy az ő érdeke is az, hogy Magyarországon – már csak a pénzügyi stabilitás miatt is – euró legyen, akkor tudomásul kell vennie, hogy mik ennek a feltételei. Jelezném, hogy az előző miniszterelnök is abban az időszakban bukott meg, amikor 300 forint fölött volt az euró árfolyama…

A napokban történt egy kisebb szóváltás a PM, illetve Költségvetési Tanács között. Utóbbi szerint nem megalapozottak a kormány jövő évi költségvetési előirányzatai, illetve a 2011-2012-re vonatkozó előrejelzései, különösen, ami a deficitcélt illeti. Ön mit gondol?

Inkább vagyonkezelő vagyok, mint elemző, de találkoztam a tanács munkatársaival és azt fogadom el, amit ők mondanak. Annál is inkább, mivel az eléggé egybecseng a Magyar Nemzeti Bank által közöltekkel, igaz részben ugyanazok az emberek készítették a prognózisokat. A lényeg azonban, hogy ma már viszonylag közel állunk a maastrichti hiánycélokhoz, ezért nem kell akkora erőfeszítés a közös valuta bevezetéséhez,  mint amit a Gyurcsány-kormány tett, amikor két év alatt a tíz százalékos GDP-arányos hiányt négy százalék alá csökkentette. Ez óriási teljesítmény volt, óriási áldozatokkal.

Az elhangzottak fényében egyetért a Merril Lynch minapi elemzésének állításával, mely szerint Magyarország két év múlva megelőzi a térség éllovasának számító Lengyelországot mind a gazdaság teljesítményét, mind az euró bevezetését illetően?

Az biztos, ha Magyarország úgy gondolná, hogy mielőbb be akarja vezetni az eurót, akkor hamarabb tehetné meg, mint mások. Egyszerűen azért, mert a többi kelet- közép-európai országban ez ma nem jelent gazdaságpolitikai prioritást, hiszen kisebb a külső sérülékenységük, mint nekünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását