2024. május 17. - Paszkál

Hiller együttműködést szorgalmaz Kínával

A meglévő kapcsolatok erősítését és további együttműködést szorgalmazott Kínával az oktatás és a kultúra területén Hiller István szakminiszter a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) hétfőn rendezett magyar-kínai rektori fórumon.
2009. október 26. hétfő 12:20 - HírExtra
Az oktatási tárca vezetője a most első alkalommal megrendezett rektori találkozón hangsúlyozta: az elmúlt években nemcsak a gazdaság, hanem az oktatás és a kultúra területén is új távlatok nyíltak a két ország kapcsolatában.

A miniszter felidézte az ELTE-n a Konfucius Intézet megnyitását, amely mára a kínai nyelv és kultúra jól működő központjává vált. 2007-ben Kínában több hónapos magyar kulturális fesztivál volt, s két éve Pekingben és Sanghajban magyar kulturális diplomaták tevékenykednek - sorolta.

Hiller István a kínai oktatási szakembereknek beszélt arról is, hogy a magyar felsőoktatásban az elmúlt két évtizedben a hallgatói létszám a négyszeresére nőtt. Ez a mennyiségi változás fontos volt, de mára a magyar felsőoktatás egyértelműen a minőségre helyezi a hangsúlyt.

Mészáros Tamás, BCE rektora kiemelte: az egyetem fokozott figyelmet fordít Kínára és a kínai stúdiumokra. Elmondta: 2007-től működik az alma mater keretei között a Kína közigazgatás, gazdaság és társadalomkutató központ, ahol évente több száz diák hallgat kínai tárgyú előadásokat és tanulja a kínai nyelvet. Jelenleg az egyetemről kilencen tanulnak ösztöndíjjal Kínában.

A rektor összegzése szerint a magyar-kínai kapcsolatokban az elmúlt négy-öt évben történtek kiváló alapot nyújtanak az egyetemek számára a Kína-stratégia kialakítására.

Magyarország a legalkalmasabb európai ország, hogy Kínát és Európát közelebb hozza egymáshoz - mondta, reményének adva hangot, hogy ebben a magyar egyetemek szellemi vezetők lehetnek.

Gao Jian, Kína meghatalmazott nagykövete arról beszélt: azt szeretnék, hogy a felsőoktatási kapcsolatokban új fejezetet nyissanak, és az együttműködést, valamint a cserekapcsolatokat erősítsék Magyarországgal.

A fórummal egy időben az egyetem aulájában mintegy 30 kínai felsőoktatási intézmény mutatta be csere- és ösztöndíj-programját az érdeklődőknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását