2024. május 29. - Magdolna

Robbantás a fővárosban - már száz halott

Legalább százan haltak meg és több mint ötszázan megsebesültek vasárnap Bagdad központjában, két különböző, gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett robbantásos merényletben - közölte a rendőrség és egészségügyi illetékesek.
2009. október 25. vasárnap 16:16 - HírExtra
A rendőrség egy korábbi közlése szerint 64-en haltak meg, illetve 618-an sebesültek meg. A Reuters hírügynökség azonban délután már 132 halottról, az AP 106-ról tudott. A rendőrség és az iraki televízió közlése szerint az egymást néhány perc eltéréssel követő merényletek célpontja az igazságügyi minisztérium épülete, majd a bagdadi tartományi kormány székháza volt. A két öngyilkos merénylő által elkövetett támadás a legvéresebb az iraki fővárosban az elmúlt két hónapban.

Ali ad-Dabbag iraki szóvivő elmondta, a merénylet idején egy szállodában tartózkodott, és a robbanás után üvegszilánkok záporoztak rá és a többiekre. A szóvivő az al-Kaida terrorhálózatot, illetve Szaddám Huszein egykori diktátor híveit gyanította a támadás mögött. A robbantások színhelyét, az utcákat víz borította, a tűzoltók gyűjtötték össze az összeégett és megcsonkított holttesteket. A tartományi kormány székházánál hat autó kiégett.

Amerikai katonai illetékesek szerint a támadások célja a felekezetek közötti feszültségek ismételt felszítása volt, továbbá meg akarták ingatni a Núri al-Máliki miniszterelnök iránti bizalmat a jövő évi parlamenti választások előtt. Máliki a javuló biztonsági helyzetre akarta építeni választási kampányát.

Az iraki szárazföldi haderő parancsnoka szombaton figyelmeztetett, hogy az általános választások és az új kormány megalakítása miatt fokozódni fognak az erőszakos cselekmények a következő hónapokban. Az iraki parlament a tervek szerint vasárnap ül össze, hogy elfogadja az új választási törvényt, amely nélkül kérdésessé válik a január 16-ra tervezett általános választások megtartása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását