2024. május 3. - Tímea, Irma

Vita a klímacsúcson

Több mint 40 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő 1990 és 2020 között a fejlett országoknak az a Kína, India, a Dél-afrikai Köztársaság és Brazília által november végén kidolgozott javaslat, melynek teljes szövege csütörtök este jelent meg a Le Monde honlapján.
2009. december 11. péntek 11:03 - HírExtra
A csütörtök este közzétett, "Koppenhágai Egyezmény" címet viselő teljes anyag a globális felmelegedés 2 Celsius fokban történő maximálását tűzi ki célul az iparosodás előtti szinthez képest. A Kiotói jegyzőkönyvben 2012-ig átlagosan 5,2 százalékos kibocsátás-csökkentést vállaló fejlett országoknak előírja, hogy nyolcszorozzák meg vállalásukat 2020-ig.

Az egyezmény-tervezet arra is kitér, hogy a vállalt csökkentést a fejletteknek nagyrészt saját országukban végrehajtott intézkedésekkel, nem pedig a harmadik világtól vásárolt karbonkvóták - szennyezési jogok - révén kell elérniük.

A javaslat továbbá visszautasít minden "egyoldalú fiskális intézkedést" a fejlett országok részéről, így például az amerikai törvényhozás előtt fekvő karbon-importadó bevezetését. A klímapénzek elosztására egy ENSZ felügyelte alap felállítását írja elő, szemben az Egyesült Államok, Japán, az EU és más fejlett országok által korábban tett javaslattal, miszerint a leendő alap felügyeletét egy már létező intézményre, például a Világbankra kellene bízni.

A dán tervezet 2020-ra teszi azt az időt, amikor a globális üvegházgáz-kibocsátás eléri a tetőpontját, utána már csökkennie kell. Az anyag a fejlett országok összesített kibocsátását tekintve mintegy megköveteli a csúcs tíz éven belüli elérését, míg a fejlődőknek hosszabb határidőt ad, bár az időpontot pontosan nem jelöli meg. A javaslat ezenkívül konkrét kibocsátás-csökkentési vállalásokat is előír a fejlődőknek, ezek mértékének meghatározását azonban a későbbi tárgyalások hatáskörébe utalja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását