2024. április 29. - Péter

Ezek elmebetegek!

Hiába, a mesés távol-kelet, a mesés Japán! Nem csoda, ha az olvasó érdeklődését is mágikus erővel rántja magához e varázslatos világ. Mai útikalauzunkban a japán kultúrába ugrunk fejest, annak is egy kifejezetten izgalmas szegmensét kiemelve: a japán tévés vetélkedőket.
2009. október 25. vasárnap 08:20 - Forró János
Bízvást mondhatjuk, hogy a „felkelő nap országa” a nyugati kultúra emberének kétségkívül egyik legkedveltebb turistacélpontja. Nem véletlenül: Japán földünk egyik legkülönlegesebb országa. A maga lélegzetelállító természeti szépségével, autentikus formában megőrzött, több száz- és -ezeréves kultúrkincseivel, építészeti örökségével és hagyományaival, lenyűgöző metropoliszaival és híres éjszakai életével nem mindennapi élményt nyújt az idelátogatónak.

Már önmagukban a fentiek elegendő indokot szolgáltatnának arra, hogy kicsit jobban belemerüljünk a japán világba, azonban igazán unikálissá a lakosainak sajátos mentalitása és világszemlélete teszi a Kelet-ázsiai szigetországot.

Merthogy a japán kultúrának tényleg nincs párja a világon. Megdöbbentően változatos ételek (ugye a legendás japán konyhaművészet), a nyugatitól eltérő életszemlélet, különös szokások. Induló sorozatunk célja pontosan ezen „meglepő”, hol derűre, máskor inkább könnyekre fakasztó kulturális megnyilvánulások pellengérre állítása.

A japán televíziózás az utóbbi években számos, európai értelemmel nehezen dekódolható vetélkedőt termelt és termel a mai napig ki. Szerencsénkre ezek a felvételek idővel felkerülnek a legnépszerűbb videómegosztó-oldalakra, így a japán egzotikumra éhes közönség könnyedén hozzájuthat eme csemegékhez.

Először nézzünk egy könnyed, derűs vetélkedőt, mintegy felvezetéseként a későbbiekhez:

Tetris japán módra

Pár éve robbant a móka, amely azóta az egész világot levette a lábáról. A kreatív japánok nem mást találtak ki, mint hogy az idén huszonöt éves tetris játékot élő emberekkel gondolták újra. Az új őrület először egy reggeli tévéműsor keretében került bemutatásra Japánban, és azóta mind a szigetországban, mint a világhálón óriási népszerűségnek örvend. Lényege, hogy egy ember alakú lukkal kivágott szivacsfal közelít a versenyzőkhöz, akiknek a fal odaérte előtt pontosan olyan alakot kell felvenniük, mint a lyuk formája, hogy sikerrel átjussanak rajta. Ellenkező esetben ugyanis belepottyannak egy vízzel teli medencébe. Alapesetben csak egy játékosnak kell abszolválnia a feladatot, de mint a videóból kiderül, a bezsongott japók multiplayer-funckióval is ellátták a játékot. Bukósisakot és tetrisruhát fel, a japán vetélkedők zavarba ejtő labirintusának első állomása következik!

 
A diótörő nyelvtörő

Túl vagyunk a bevezetőn, evezzünk hát mélyebbre a japán lelket harsány bruhahára fakasztó vetélkedőműsorok zavaros vizű tengerében! Ennek jegyében posztolom a következő videót, ami méltán pályázhatna a legbetegebb televíziós kvíz megtisztelő titulusára, ha nem létezne több japán vetélkedő. De létezik. Most azonban szenteljük időnket ennek a gyöngyszemnek, higgyétek el, megérdemli!
Arról van szó, hogy a bátor versenyzők mindegyikének egy-egy japán nyelvtörőt kell elhadarnia, hibátlanul. Érdemes vigyázni, mert ha mégis hiba csúszik a dologba, rögtön jön a kíméletlen penitencia! Hogy mi? Az alcím, azt hiszem, sokat elárul…


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását