2024. május 19. - Ivó, Milán

Napirendre kell venni a szociális kártya kérdését

Az MDF felszólítja a parlamenti pártokat, hogy vegyék napirendre a szociális kártya országos bevezetéséről szóló határozati javaslatot - mondta Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetének vezetője csütörtökön az MTI-nek.
2009. október 22. csütörtök 12:46 - HírExtra
Kiemelte: Herényi Károly MDF-es politikus, országgyűlési képviselő már október 5-én benyújtotta azt a határozati javaslatot, amelynek célja az igazságos, célzott és átlátható segélyezési rendszer megteremtése.

Az indítvány értelmében a kormánynak meg kell teremtenie a szociális kártya országos bevezetésének társadalmi, jogi és anyagi feltételeit - tette hozzá.

Pusztai Erzsébet szerint a szociális kártya országos bevezetése a közérdeket szolgálja, hiszen hatására a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, az óvodáztatási támogatás, valamint a szociális törvény alapján nyújtott támogatás végre elérheti eredeti célját, ahelyett, hogy "uzsorásokhoz, kocsmába vagy játékgépekbe kerülne".

Mint hangsúlyozta, ha csak egyes települések vezetik be a szociális kártyát, felvetődhetnek jogi problémák.

A háttéranyag szerint a bankkártya mintájára működő elektronikus utalvány esetében a visszaéléseket is ki lehet zárni, hiszen a kártyák névre szólnak, így nem lehet azokat elcserélni vagy készpénzre beváltani.

Véleménye szerint az nem jó érv a szociális kártya ellen, hogy "megalázó". Az nem megalázó, hogy most az önkormányzat előtt állnak sorba a segélyért várók? - tette fel a kérdést.

A sajtótájékoztató elején lejátszottak egy dalrészletet, mely az MDF-es politikus szerint önmagáért beszél. A dalrészletben az szerepel: "Felmegyek a hivatalba, rávágok majd az asztalra! Elmondom, hogy éhen fogok halni! Hej de polgármester én csak azt kérem, egy kis segélyt adjon nékem! Had tudjak a kocsmába elmenni! (...)"

Monok független polgármestere kedden közölte, hogy a szociális kártya bevezetése mellett döntött a település képviselő-testülete. A döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkára kedden azt mondta: ha a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a minisztériumnak nincs ellene kifogása.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását