2024. május 28. - Emil, Csanád

Uniós támogatásból börtönt

Az eperjesi (Presov) városháza uniós támogatással tervezi újjáépíteni a város központjában álló Caraffa-börtönt, amely a jövőben kulturális programoknak, kézműves mesterségek bemutatásának és kiállításoknak adna otthont.
2009. október 21. szerda 22:30 - HírExtra
Az épület helyreállításának és a belső munkálatoknak a költségeit 458 688 euróra (mintegy 121 millió forint) becsülik. A városi képviselők ebből 22 934 euró megfinanszírozását szerdán hagyták jóvá.

A Caraffa-börtön néven ismert műemlék tulajdonosa Eperjes városa, az épület helyiségei jelenleg kihasználatlanok. A börtön kétszintes, benne mintegy 290 négyzetméteren kiállításokra alkalmas területet, műhelyt, szociális létesítményeket és irodát lehet kialakítani.

A Caraffa-börtön későgót stílusú épület, amelyet a XVI. század elején építettek. Eperjes város honlapja szerint a város egyik ritka épen maradt gót épülete. 1504-1509 között épült, eredetileg borászok itt tárolták a hordóikat. Egy 1530-ból származó levéltári feljegyzésben az eperjesi börtönök egyikeként említik az épületet. Jelenlegi elnevezését 1687-ben, az eperjesi mészárlások idején kapta, amikor az "eperjesi hóhérként" elhíresült Antonio Caraffa ausztriai császári tábornok a városban 24 magyar protestáns nemesembert kivégeztetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását