2024. május 3. - Tímea, Irma

Világhírű dzsesszzongorista Budapesten

Magyarországon lép fel november 7-én Chick Corea világhírű dzsesszzongorista; a hosszú ideig Miles Davis zenésztársaként is dolgozó, többszörös Grammy-díjas művész a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet a Power of Three formáció tagjaként - tájékoztatta a Danubius Koncert az MTI-t.
2009. október 20. kedd 10:00 - HírExtra
A triót alkotó három világsztár - Chick Corea mellett Stanley Clarke basszusgitáros és Lenny White dobos - több évvel ezelőtt már turnézott közösen. Kezdetben mindhárman különböző stílusban muzsikáltak, céljuk ezek vegyítése volt: egymást inspirálták, és az improvizáció-halmazból egy elektronikus, dzsessz-rockkal és funkyval kevert zenei hangzás jött létre. Ebből Corea leginkább a tradicionális dzsessz és latin alapokkal vette ki a részét.

A félig spanyol, félig olasz származású Corea az Egyesült Államokban született 1941-ben. Négyévesen zongorázni, nyolcévesen pedig már dobolni tanult; az első volt, aki zenei megfogalmazásaiban a zongorát szinte dobként is használta, ezzel teremtve meg könnyen felismerhető, egészen egyedi stílusvilágát, amellyel tulajdonképpen a zongora-dob műfaját is létrehozta.

Egészen ifjú korától kezdve csak fekete szmokingban volt hajlandó színpadra lépni. 1962-ben profi szerződést kapott Mongo Santamaria és Willie Bobo latin zenekarában, a latin stílust később a flamencóval, a salsával, és a kubai tánccal vegyítette.

Első lemezfelvételét 1966-ban készítette Tones For Joan,s Bones címmel. Miles Davishez 1968-ban csatlakozott; a trombita királyának számos albumán játszott, Corea elektromos zongorája integrálódott abba a fúziós zenének nevezett műfajba, amellyel Davis akkoriban kísérletezett. A zongorista olyan korszakalkotó dzsessz-rock albumokon szerepelt, mint az In A Silent Way (1969) vagy a Bitches Brew (1970). Miles Davis zenekarából 1970-ben szállt ki Dave Holland bőgőssel együtt, és ketten megalapították a Circle nevezetű formációt, amelyhez Barry Altschul dobos, valamint a fafúvós Anthony Braxton csatlakozott.

1971 végétől 1973-ig a ma már legendás Return To Forever-rel lépett fel; ebben már együtt játszott jelenlegi zenésztársával, Stanley Clarke-kal, valamint Airto Moreira ütőssel. A csapatot a kiterjedtebb dallamosság és romantikus vokál szólamok jellemezték. A második Return To Forever felállás már egy erőteljes rockegyüttessé nőtte ki magát, ebben Corea elektromos zongorán és szintetizátoron egyaránt játszott. Számos szerzeményük - köztük a Windows, a Spain, vagy a Crystal Silence - bekerült a világszerte elfogadott dzsessz-sztenderd repertoárba. Az 1970-es évek végén Corea létrehozta a harmadik Return To Forever-t, amelyben vonósok és rézfúvósok is szóhoz jutottak.

Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, valamint Mike Brecker szaxofonossal is.

Chick Corea 1985-ben létrehozta az Elektric Band-et, egy triót John Pattitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal, amelyben az elektronikus és akusztikus hangszerelést egyaránt használta. Az 1990-es évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített néhány duót, illetve Mozart-concertókat Friedrich Gulda zongoristával és Nikolaus Harnoncourt csellóssal.

A Power of Three együttes a hetvenes évek kavalkádjából, a latinból, a funkyból, a klasszikus dzsesszből és a flamencóból építkezik, kiegészülve a 21. század elektronikus zenei kínálatával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását