2024. április 29. - Péter

Munkácsy Székesfehérváron

Július végétől Székesfehérváron látható a Munkácsy Mihály-vándorkiállítás; a főként Pákh Imre Munkácsy-képeit bemutató tárlaton az amerikai műgyűjtő legfrissebb szerzeményeit is láthatja a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény közönsége.
2008. április 1. kedd 21:53 - Hírextra

Pákh Imre a szervezőkkel közösen tartott keddi székesfehérvári sajtótájékoztatóján elmondta: a július 31-én nyíló kiállítás a tizenötödik állomása lesz annak a tárlatsorozatnak, amelynek keretében 2005 óta 935 ezren látták a festőzseni remekeit.

Szavai szerint a magas látogatottság is igazolja, hogy Munkácsy Mihály egyes állításokkal ellentétben, nem korának piaci igényeit kiszolgáló "ügyeskedő" volt, hanem zseniális művész, akit már a korabeli sajtó is Rembrandttal, Tizianóval említett egy sorban.

A kiállítás-sorozatot három éve azzal a céllal indították el, hogy megismertessék a festő ismeretlen munkáit is a hazai tárlatlátogatókkal, Munkácsy legtöbb képe ugyanis Párizsból egyenesen amerikai vásárlókhoz került.

Cél volt az is, hogy a művészettörténetben visszaállítsák a festőzsenit az őt megillető helyre, valamint "hitet adjanak" arról, hogy vannak olyan zseniális magyarok, akik képesek voltak "minden képzeletet felülmúló alkotásokra" - mondta Pákh Imre.

A kiállításon a festő alkotásai mellett a békéscsabai múzeum által kölcsönzött relikviák, dokumentumok, valamint a Nemzeti Galéria és a békéscsabai múzeum néhány képe is látható lesz - közölte Szemenkár Miklós, a Szemimpex Kiadó igazgatója, a tárlatsorozat hazai szervezője.

Mint elmondta, a tárlaton nyomon követhető lesz Munkácsy Mihály (1844-1900) szinte teljes művészi életútja. Meglepetésként kiállítják a Pákh-gyűjtemény legfrissebb szerzeményeit, A kis cukortolvaj című szalonképet és egy portrét is.

Székesfehérvár egy karosszékkel járul hozzá a tárlathoz: a festő párizsi műterméből származó bútordarabot annak idején Ybl Ervin vásárolta meg, s jelenleg a székesfehérvári Ybl Miklós-gyűjteményben őrzik - mondta el Szűcs Erzsébet, a kiállítást befogadó képtár igazgatója.

A székesfehérvári Bülbali Kft. által rendezett kiállítás október 31-ig lesz látható a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben, majd jövő tavasszal Bécsben, azt követően Amerikában mutatják be a képeket, de Kijevből és Moszkvából is érdeklőnek a kiállítási lehetőség iránt - hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását