2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lesz időközi választást Budapesten?

Még ebben évben új önkormányzati választást lehetne kiírni Budapesten, ha az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében már hétfőn elfogadná azt a törvénymódosítást, amelyet a Fidesz nyújtott be azért, hogy a Fővárosi Közgyűlés mielőbb feloszlathassa magát - mondta Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján.
2009. október 18. vasárnap 15:37 - HírExtra
Az ellenzéki párt a közgyűlés mielőbbi feloszlatását szeretné elérni, mivel szerintük bebizonyosodott, hogy a fővárosi MSZP alkalmatlan és méltatlan Budapest irányítására, amely a csőd szélén áll. A párt célja, hogy minél előbb sor kerülhessen a testület feloszlatására, s így a budapestiek visszakaphassák a döntés lehetőségét - mondta Répássy Róbert.

A politikus emlékeztetett: a Fidesz szerdán törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek elfogadása esetén lehetőség nyílik új választás megtartására Budapesten. Erre azért van szükség, mert a törvény értelmében a választásokat megelőző egy évben nincs lehetőség a testület feloszlatására. A Fidesz szerint ez mindössze egy adminisztratív akadály, amely elhárítható, amennyiben megvan hozzá a politikai szándék.
A mielőbbi választás érdekében hétfőn a házbizottsági ülésen kezdeményezik, az Országgyűlés rendkívüli eljárással - a házszabálytól való eltéréssel - tegye lehetővé, hogy már hétfőn megszülethessen az a törvénymódosítás, amely elhárítja az akadályokat a fővárosi közgyűlés feloszlatása elől. Ehhez mind a négy frakció támogatására szükség van.

Répássy Róbert azt mondta, bízik benne, hogy a szocialista párt befejezi "azt a kétarcú politikát, hogy bár látszólag felmondták a koalíciót, de meg kívánják akadályozni, hogy a budapestiek dönthessenek az új városvezetésről. Amennyiben nem támogatják, akkor nyilvánvaló, hogy időhúzásra, újabb mutyikra és az SZDSZ-el folytatott alkudozásokra akarnak időt tartalékolni maguknak" - jegyezte meg. Ugyanakkor azt is mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az összes frakció támogatni fogja, hiszen szerinte senkinek sem érdeke, hogy ez a kaotikus állapot még egy évig fennmaradjon.
Ha mégsem térnek el a házszabálytól, akkor a törvényalkotás rendes útján is foglalkoznak a törvénymódosítással, amely ebben az esetben bő egy hónap múlva léphetne hatályba, ha elfogadnák. Ha viszont hétfőn erre már sor kerülne, még októberben feloszlathatná magát a közgyűlés és még ebben az évben új választást lehetne kiírni.

Tarlós István, a Fidesz főváros frakcióvezetője szerdán jelentette be: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy minden képviselő mondjon le a Fővárosi Közgyűlésben, hogy minél előbb új választást lehessen tartani; a közgyűlés feloszlathatósága érdekében törvénymódosítást kezdeményeztek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását