2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz: ha dönteni kell, az MSZP visszakozik

Bár a szocialisták folyton megígérik, hogy öt százalékra csökkentik a távhő áfáját, amikor erről dönteni kell, visszakoznak - közölte a Fidesz helyettes szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2009. október 18. vasárnap 15:45 - HírExtra
Cser-Palkovics András reagálva a Szanyi Tibor (MSZP) által vasárnap elmondottakra, közleményében azt írta, a Fidesz több mint egy éve követeli a távfűtés áfájának 5 százalékra csökkentését, és legutóbb hétfőn szavazták le a szocialisták az Országgyűlésben a Fidesz ezen indítványát.

Ha tavaly elfogadták volna a Fidesz javaslatát, a magyar családok már eddig is több tízezer forintot spórolhattak volna - jegyezte meg Cser-Palkovics András.

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón arról beszélt, az igazán korszerű távfűtési rendszerek ma már nem gázfűtés alapúak, Magyarországon is át kellene térni más, például a szemétégetésen alapuló távhőszolgáltatásra.

Megismételte, hogy január 1-től 18-ról öt százalékra csökken a távfűtés, valamint a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás általános forgalmi adókulcsa. Hozzáfűzte: szeretnék, ha egyre több távfűtő tudna áttérni a geotermikus megoldásokra, amelyekre Magyarországon nagyon sok lehetőség kínálkozik. Magyarországon több mint száz településen van távfűtés.

A házbizottság e hét eleji rendkívüli ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta azt a fideszes indítványt, hogy házszabálytól eltéréssel már hétfőn tárgyaljon az Országgyűlés a távhőáfa-csökkentésről.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője akkor elmondta, eddig négyszer nyújtották be indítványukat annak érdekében, hogy a távhő áfáját az ötszázalékos kulcsba sorolják.

Hozzátette, a kormány azonban az elmúlt hetekben, hónapokban a kormánypártokkal együtt folyamatosan "maszatolt", nem volt hajlandó igazi, valós álláspontot elfoglalni a távhő áfájával kapcsolatban. "Beszélni lehet össze-vissza, amikor szavazni kellett (...), a kormánypártok most a nemre szavaztak" - mondta Szijjártó Péter.

Göndör László, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy reagált, az MSZP saját módosító indítványként nyújtja be a távhőáfa öt százalékra csökkentését január 1-jétől. Mint mondta, azért nem támogatták a Fidesz javaslatát, mert a szocialista frakció módosító indítványa bővebb, a távfő mellett a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatást is a kedvezményes áfakulcsba sorolja jövőre. Az erről szóló szabályt november 15-ig ki lehet majd hirdetni - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását