2024. május 2. - Zsigmond

Sikeresen teszteltek az új metrókocsik

Sikeresen teljesítette az első komfortteszteket a Metropolis típusú metrószerelvény, az új metrókocsik Budapesten a 2-es metró vonalán közlekednek majd, várhatóan ez év decemberétől - tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzat, a BKV és a gyártó Alstom cég pénteken közös közleményben az MTI-t.
2009. október 16. péntek 19:40 - HírExtra
Az első tesztek péntekre virradó éjjel kezdődtek meg a 2-es metróvonal alagútjában, ez volt az első eset, hogy a szerelvény kísérő jármű nélkül közlekedett. Ezek során a szakemberek nem mértek a megengedettnél nagyobb oldalirányú elmozdulásokat, így a tesztek sikeresen végződtek - olvasható a közleményben.

A kétlépcsős komfortteszteken a szakemberek az új metrókocsik horizontális és vertikális elmozdulásait vizsgálják, vagyis azt, hogy az új szerelvény nem rángat-e menet közben oldalirányban a síneken. A komfortteszt sikeres első fordulóját a pénteki üzemzárás után egy újabb próbafutás követi, amelynek során a szakemberek már a szerelvény maximális sebessége mellett is tesztelik a szerelvényeket.

Emlékeztettek arra, hogy a szeptemberben és októberben elvégzett és még folyamatban lévő tűzoltópróbákat követően kezdődhettek meg a tesztsorozatok. Vizsgálták már - Budapesten és a gyártó franciaországi bázisán is - az új szerelvények hajtás- és fékrendszerét, gyorsulását és lassulását, fedélzeti kényelmi és utasinformációs rendszereinek működését, az irányítórendszerekkel való kompatibilitást. Emellett elvégeztek egy rendkívül intenzív, 14 ezer kilométeres tartóssági tesztet is, 800 méterenkénti megállással és ajtónyitással, eközben mérték a szerelvények belső és külső zajszintjét is.

A BKV és az Alstom Transport 2006. május 30-án írta alá az M2 és az épülő M4 metróvonal új szerelvényeinek tervezésére, gyártására és szállítására vonatkozó szerződést. A 2-es metróvonalra az Alstom 22 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvényt, a most épülő 4-es vonalra pedig 15, egyenként 4 kocsiból álló teljesen automata metrószerelvényt gyárt, mintegy 65 milliárd forint értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását