2024. május 22. - Júlia, Rita

Obama aláírta a segélycsomagot

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön aláírta az Egyesült Államok által Pakisztánnak nyújtandó 7,5 milliárd dolláros nem katonai segélycsomagot, amely pakisztáni katonai vezetők váratlan bírálata szerint sérti országuk szuverenitását.
2009. október 15. csütörtök 21:55 - HírExtra
A Fehér Ház hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok erősítését szolgáló segélycsomagról egyhangú, a két nagy párt egyetértését tükröző döntés született a kongresszusban, ami azt mutatja, hogy Washingtonban teljes az összhang Pakisztán támogatása ügyében. A csomag öt éven keresztül évi másfél milliárd dollárt biztosít gazdasági és szociális programokhoz.

A pénzt egyebek mellett iskolák és utak építésére, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az igazságszolgáltatási rendszer fejlesztésére költik majd.

Pakisztáni katonai vezetők kikeltek a segély ellen azt állítván, hogy Washington a terrorellenes erőfeszítések fejében és egyéb feltételek mellett nyújt támogatást.

Elemzők szerint az Obama-kormány a segélycsomaggal nyilvánvalóan erősíteni kívánja az általa támogatott gyenge polgári kormányt Iszlámábádban, egyúttal ösztönözni akarja a pakisztáni fellépést az afgán határ közelében az al-Kaida fegyveresei és a tálib erők ellen.

A törvényt jegyző John Kerry szenátor és Howard Berman képviselő a dokumentumhoz fűzött szokatlan nyilatkozatban leszögezte: a törvény bármilyen értelmezése, amely azt sugallja, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el és nem tartja tiszteletben Pakisztán szuverenitását, ellentétes a kongresszus szándékával.

A nyilatkozat kinyilvánítja, hogy a segélycsomagnak nincsenek feltételei, és nem tartalmaz útmutatást a pakisztáni hadsereg vagy a polgári hatóságok irányában, sem a katonatisztek előléptetése, sem a hadsereg műveletei terén. Kerry és Berman állítása szerint a törvény elszámoltatási követelményeket ír elő azzal kapcsolatban, hogy a segélyt közvetlenül a pakisztáni nép javára fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását