2024. május 2. - Zsigmond

Csalt egy ügyvéd, előzetesbe került

Egy 69 éves ügyvéd és egy 26 éves hitelközvetítő került előzetes letartóztatásba, miután hamis adásvételi szerződéssel próbáltak egy nő nevére íratni egy budapesti, XII. kerületi nagy értékű beépítetlen ingatlant.
2009. október 13. kedd 16:40 - HírExtra
A bűncselekményre úgy derült fény, hogy az ingatlan tulajdonosa - miután korábban már a telekkel kapcsolatban próbáltak bűncselekményt elkövetni - olyan sms-szolgáltatást kért a földhivataltól a telefonjára, amelyben minden, az ingatlannal kapcsolatos változásról tájékoztatják. Így értesült arról is, hogy múlt csütörtökön széljegyzés került a tulajdoni lapjára és miután a földhivatalban kérte a bejegyzés törlését, feljelentést tett.

A rendőröknek a földhivatali ügyintéző elmondta: az adás-vételi szerződést egy fiatal férfi nyújtotta be, akinek formai hibák miatt másnap ismét meg kell jelennie az ügyfélszolgálaton. Múlt pénteken a nyomozók elfogták a 26 éves hitelközvetítőt, aki az ügyvéd társaságában érkezett a földhivatalba. A fiatalember - aki a nyomozók szerint saját maga írta a hamis adásvételi szerződést - közelben parkoló autójában a rendőrök számos adás-vételi szerződést, földhivatali bejegyzést találtak.

A 80 millió forint értékű, XII. kerületi beépítetlen telekről szóló hamis adásvételi szerződés szerint az ingatlant 58 millió forintért adta el a tulajdonosa egy asszonynak. A jelenlegi adatok alapján a dokumentum szerinti vevő sem tudott az ügyletről.
A két férfit - akiket a bíróság a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett - csalás, illetve közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Varga Attila elmondta: az ügyvéd nem volt ismeretlen a BRFK előtt, korábban a rendőrség két hasonló ügyben is nyomozott ellene.

A férfinak az ügyvédi kamara tavaly felfüggesztette a tagságát, mert iroda hiányában egy presszóban fogadta ügyfeleit. Az alezredes elmondása szerint mindezek alapján felmerül az ügyvéd ellen a zugírászat, vagyis a jogosulatlanul végzett ügyvédi tevékenység bűntette is. Ugyanezért a bűncselekményért az ügyészség is nyomozást folytat ellene.

Az ügyvéd a rendőröknek elmondta: a hitelközvetítő egy ismerőse, aki megkérte az ingatlan adás-vételének ellenjegyzésére, amit meg is tett. A hitelközvetítő pedig azt vallotta a nyomozóknak, hogy magánszemélyek felé fennálló jelentős tartozásait akarta a csalással rendezni. Az ügylet valós célja az lett volna, hogy később értékesítsék az ingatlant, vagy nagy összegű hitelt vegyenek fel rá.

A rendőrség vizsgálja, hogy a lefoglalt adás-vételi szerződések alapján más bűncselekményekkel összefüggésbe hozhatóak-e a gyanúsítottak, továbbá azt is, hogy csak ketten követték el a bűncselekményt, vagy volt megbízójuk is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását