2024. május 7. - Gizella

Munkácsy vándorútra megy

A debreceniek már megszokták: egy-egy kép a Déri Múzeumban kiállított Munkácsy-trilógiából időnként vándorútra kel, és akár Kanadáig is eljut. Jelesül a Krisztus Pilátus előtt című festményről van szó, amely már többször megtette ezt az utat, mert tulajdonosa Hamilton városába való.
2010. február 18. csütörtök 10:15 - HírExtra
Most azonban rövidebb út áll a debreceni alkotások előtt. Igen, jogos a többes szám, ugyanis a Déri Múzeumot fenntartó Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés és a debreceni önkormányzat úgy határozott: lehetővé teszi, hogy Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is bemutassák a Munkácsy Mihály alkotta festménytrilógiát.

Szép gesztus ez a debreceniektől, hiszen a két város vetélkedett egymással az EKF-címért, ráadásul a cívisváros vesztesként is megvalósított 2009-re minden beruházást, amely szerepelt pályázatában. A Munkácsyk tehát ismét útra kelnek, ha nem is 6000, pusztán csak 600 kilométerre. De ez abból a szempontból teljesen lényegtelen, hogy a képek utaztatása ugyanolyan elő- és utómunkálatokat igényel, mintha messzebbre mennének. Lakner Lajossal, a Déri Múzeum igazgatójával arról beszélgettük, milyen tennivalókkal jár együtt az utaztatás.

Hamar kiderül, hogy a múzeum munkatársai már jól begyakorolták a folyamatot, és nem is félnek tőle. A Krisztus Pilátus előtt című festménynek sem lett semmi baja az Atlanti óceánon történt átkelése során. (A képnek azért kellett a legutóbb útnak indulnia, mert tulajdonosa a Hamiltoni Galériának ajándékozta. Kanadában egy ilyen nemes gesztusnak előnyös adóügyi vonzatai vannak, a tulajdonos a kép értékével arányos összeget írhat le adójából. Igen ám, de ott is vannak ügyeskedők, ezért a törvény előírja, hogy a képet ki is kell állítani a közönség elé, igazolva, hogy nem csak papíron történt meg az adományozás...)

Mint a múzeumigazgatótól megtudtuk, a legelső teendő az, hogy a restaurátor részletesen megvizsgálja az utazásra jelölt festményeket. Ez a Munkácsy-képek esetében Szentistványi Miklósra vár, eddig is ő végzett minden restaurálást. A legalaposabbra akkor volt szükség, amikor 1995-ben megérkezett a Déri Múzeumba a Krisztus Pilátus előtt: mi tagadás, a korabeli felvételek szerint igencsak viharvert állapotban volt. (Maga a restaurálás néha érdekes eredményeket hoz. Az Ecce homo restaurálására pályázati pénzből tavaly ősszel kerítettek sort. A Debrecenben legrégebben felállított kép színgazdagabb lett, azt mondják a szakemberek, hogy a mostanihoz képest olyan volt a régi kép, mintha hipóval kezelték volna. Sőt előtűnt rajta egy olyan emberi alak is, amely korábban nem volt látható...)

A restaurátor a vizsgálat eredményéről részletes jegyzőkönyvet készít, amellyel dokumentálja a kép adott állapotát. Ezután a múzeum munkatársa felhívja a tűzoltókat. No, nem a képek esetleges gyúlékonysága miatt, hanem azért, mert speciális eszközeikkel - daruval - ők távolítják el a festményeket a múzeum épületéből. De ne ugorjunk előre az események menetében!

Az egy-egy kép leemelésével kezdődő eseménysorhoz szintén a tűzoltóknak vannak megfelelő eszközeik. Leveszik a falról a több méter magas és széles alkotást, és lefektetik a földre. Ott leválasztják a vakkeretről, és egy körülbelül 80 centiméter átmérőjű hengerre tekerik fel, amely éppen belefér egy speciális ládába. Lezárás után azt rámpán juttatják el a kupola ablakáig, ahol már várja a daru, hogy kiemelje.

A láda egy különleges teherautóba kerül, amelyet a folyamatba itt bekapcsolódó, műalkotások szállítására szakosodott cég erre a célra alakított ki. Ezzel szállították ki a legutóbb is a Krisztus Pilátus előtt című festményt a Ferihegyi repülőtérre. Innen menetrendszerű repülőjárat vitte Torontóba, mert Hamiltonban nincs reptér. Onnan a szállító cég kanadai partnere hasonló járművön fuvarozta tovább. A kanadai városban kicsomagolták, az ottani restaurátor is megvizsgálta, felvette az állapotáról szóló jegyzőkönyvet.

A kiállítás után mindez fordítva játszódik le, a hazaérkezett képet a restaurátor kijavítja.
- Most nem ilyen hosszú útra készülnek a Munkácsyk - vetem közbe az igazgató tájékoztatója után.

- Ez nem jelent semmit, a repülőút kivételével ugyanez a folyamat játszódik le, de most nem egy, hanem három képpel. Ennek az előkészítése nyilván több időt vesz igénybe.
- Nem féltik a Munkácsykat?

- A folyamatban begyakorlott emberek vesznek részt, tudják és jól is végzik feladatukat.
A három festményt a cisztercita volt rendház nagytermében tervezik kiállítani Pécsen. Az épület ma a Nagy Lajos Gimnáziumnak ad otthont, és a kiszemelt terem alkalmassá tehető a kiállításra. Mert - ez is szóba került - pontos és szigorú feltételei vannak a képek elhelyezésének. Többek között megfelelő hőfokra, nedvességtartalomra és megvilágításra van szükség. És persze a biztonsági előírásokat is be kell tartani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását