2024. április 27. - Zita

Az emberek etnikai identitása attól függ, milyen kérdésről van szó

Nem lehet egyetlen "nagy könyvben", listában összefoglalni az egyes kisebbségekhez tartozókat, az emberek etnikai identitás kérdésére adott válaszai mindig attól az adott helyzettől függnek, melyben a kérdés megfogalmazódott - fejtette ki Vékás János, az MTA kisebbségkutató intézetének munkatársa a két év múlva megtartandó népszámlálással kapcsolatos szakmai rendezvényen Budapesten kedden.
2009. október 6. kedd 21:00 - HírExtra
A szakember szerint le kell tenni a "valós etnikai adatok" mítoszáról, ugyanis az etnikai identitás függ az élethelyzetektől. Aki egy népszámlálásnál valamely népcsoporthoz tartozónak vallja magát, az nem biztos, hogy például egy kisebbségi önkormányzati választáson vagy az szja 1 százalékáról történő döntés során is kinyilvánítja ezt.

A nemzeti identitás felmérése során más és más listák születnek a különböző jogok vagy körülmények kapcsán, és a népszámlálásnak sem lehet az a célja, hogy az etnikai adatokról teljes képet adjon - mondta Vékás János.

A szakember szerint a népszámlálás kérdőíveinek kérdései közül ki kellene hagyni a kulturális kötődésre vonatkozót, mert homályos, korábban az emberek többsége megtagadta a választ, feltehetően azért, mert nem tudott mit kezdeni vele. Ehelyett az Egyesült Államokban használatos származásra vonatkozó kérdés lenne célszerű. Kovács András, az MTA kisebbségkutató intézetének munkatársa a konferencián arra hívta fel a figyelmet: a korábbi elképzelésekkel szemben a tudomány ma már nem tartja nyilvánvalónak, hogy az erős kisebbségi identitás egyúttal a többségi társadalomtól való nagyfokú távolságtartást is jelent, illetve hogy a kisebbségi identitás gyengülése szükségszerűen vezet a többségi társadalomba való beolvadáshoz.

Főként az Egyesült Államokban a "harmadik generációs visszatérés" jelensége kapcsán figyelték meg, hogy a kisebbségi leszármazók harmadik generációja egyfajta szimbolikus identitásban fejezi ki kisebbségi kötődését, hovatartozását, például kisebbségi rendezvényeken, kisebbségi szervezetek tevékenységében vesz részt, ami egyszerűbb, mint újratanulni nagyszülei anyanyelvét.

Az Országgyűlés által hétfőn megszavazott törvény szerint teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálás lesz 2011
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását