2024. május 7. - Gizella

Fáj a depresszió

Kultúra és diverzitás a változó világban címmel október 8-án tartják a Lelki Egészség Világnapját a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT), a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt szervezésében. A rendezvény őszi időpontja nem véle
2007. október 6. szombat 06:35 - Hírextra

Az elmúlt évek során a szakemberek felismerték, a depresszió az elme és a test közös betegsége, gyakran társulhat hozzá fájdalom. A kórt hagyományosan érzelmi (emocionális, például lehangoltság, szorongás) és vegetatív (alvászavar) tünetekkel jellemzik, ezekre figyelnek mind a felismerés, mind a kezelés során. Holott nagy számban okozhat különféle testi tüneteket, főleg fájdalmat is.

Kialakulásának hátterében különböző agyi pályák zavart működése áll, amit bizonyos ingerületátvivő anyagok (szerotonin, noradrenalin) hiánya okozhat. A vizsgálatok arra utalnak, hogy ezen anyagok hiánya játszik szerepet a fájdalomérzet kialakulásában is. A hazai pszichiátriai betegek 55 százalékánál társul a depresszióhoz fájdalom. Leggyakrabban nyaki, fej-, derék- vagy hátfájás, hasi, ízületi fájdalmak, derül ki egy felmérésből.

Amerikai szakemberek szerint a depressziós betegek akár 80 százaléka kizárólag testi tünetekkel, főként fájdalmakkal jelentkezik az alapellátásban. Ám sok orvos nem gondol ilyenkor az esetleges depresszióra, és csak a testi okokat próbálja feltárni. Így többnyire túl hosszú idő telik el, amíg a beteg megfelelő, pszichiátriai segítséget kap.

A tudományos vizsgálatok szerint a klinikailag igazolt depresszió és a társuló fájdalmak esetén a pszichés és a testi tünetek együttes kezelése gyorsabb, sikeresebb felépülést eredményezhet, többek között erről is szól a Lelki Egészségség Világnapjának szakmai üzenete.

A világnap alkalmából Bitter István, a Semmelweis Egyetem, Pszihiátriai és Pszihoterápiás Klinika igazgatója előadásában azt kérdezi, Kell-e Magyarországnak a Lelki Egészség Országos Programja. Simonyi András volt washingtoni nagykövet előadásának címe és témája: Diplomácia, művészet, kreativitás - Híd emberek, népek és országok között. Palya Bea esélyegyenlőségi nagykövet a zenei sokszínűségben keresi az esélyegyenlőséget. Németh Attila MPT elnök a művészet és a lélek betegségeivel foglalkozik. A Magyar Vöröskereszt budapesti székházában tartandó kerekasztal.beszélgetésen hazai és európai probléma, a menekültek és a lelki egészség témája áll a középpontban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását