2024. május 19. - Ivó, Milán

Amerika bizakodó Irán ügyében

Cáfolta az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója azt a lapértesülést, amely szerint Irán közelebb jutott az atombomba előállításához, egyúttal a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából jónak minősítette Teheránnak az elmúlt hetekben tanúsított együttműködési készségét. Jim Jones a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy "a dolgok egyelőre a jó irányba haladnak".
2009. október 4. vasárnap 23:37 - HírExtra
A The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása szombaton arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei titkos elemzőmunkával arra a következtetésre jutottak: Irán "elég információval rendelkezik atombomba tervezéséhez és előállításához".

Jones a CNN kérdésére válaszolva cáfolta, hogy Teherán közelebb jutott volna az atombomba előállításához. A főtanácsadó az elmúlt heteknek az iráni atomprogrammal kapcsolatos nagyon jelentős fejleményének mondta, hogy Teherán úgy döntött, beengedi a NAÜ ellenőreit a Kúm síita szent város melletti második urándúsító üzemébe.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója vasárnap Teheránban bejelentette, hogy a NAÜ ellenőrei október 25-én kezdhetik meg a helyszíni szemlét az üzemben. Baradei kijelentette: Irán és a Nyugat kapcsolatait az "összeesküvés" helyett egyre inkább az "együttműködés" kezdi meghatározni. Leszögezte, hogy az atomvitát meg lehet oldani diplomáciai eszközökkel.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt vehemensen cáfolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását