2024. május 3. - Tímea, Irma

A számítógépes játékok jövője a mobiltelefon

A mobilra készült játékok hatalmas népszerűségével egyre inkább szembe kell néznie a Sonynak, a Nintendónak és a Microsoftnak . Manapság nem az összetett és gyönyörű grafikájú játékok a legsikeresebbek, hanem azok, amelyek egyszerűek és sok embert elérnek.
2009. október 3. szombat 18:40 - HírExtra
A nagyobb játékkiadók is kezdik felismerni az okostelefonok jelentőségét, melyekkel leginkább a nem "keményvonalas", hanem csak a néha-néha játszó réteget képesek elérni. A mobiljátékok sikerüket az utóbbi két évben leginkább az iPhone és az iPod Touch népszerűségének köszönhetik.

Hogy mennyire erősödik ez az ipar, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltben zajlott Tokyo Game Show-n kiállított 758 játékból 168-at készítettek mobiltelefonokra, ez kétszer annyi, mint a tavalyi évben.

Kazume Kitaue, az olyan híres komolyabb játékok producere, mint a Metal Gear Solid és a Silent Hill is egyre inkább a mobiltelefonok felé hajlik. "A mobilban az a jó, hogy mindenkinek van. Egy háromgyerekes családnak talán csak egyetlen PlayStation 3 áll a nappalijában, viszont három mobilon szinte biztos, hogy játékokat töltenek le" - idézte Kitauet a gametab.com szakportál.

A mobiljátékok jövedelmezőek lehetnek a súlyosabb gazdasági válság közepette is. Mivel fejlesztési költségük rendkívül alacsony, ezért a kisebb bevétel esetén is viszonylag szép profitot hozhatnak. Egy komplex és komoly grafikájú szerepjáték, vagy igényesebb akciójáték amelyet PlayStation 3-ra, vagy Xbox 360-ra fejlesztenek, gyakran annyiba kerül, mint egy hollywoodi tömegfilm, vagy akár még többe is. A 2008-ban megjelent Grand Theft Auto IV fejlesztési költsége például 50 millió dollár volt (igaz, a tízszeresét is hozta vissza az első héten) míg egy mobilra készült játékot pár ezer dollárból is meg lehet alkotni.

Japánban a fejlesztők 80 százaléka készít játékokat iPhone-ra is a CRI Middleware Co., egy játékokhoz kötődő segédszoftvert fejlesztő cég elemzése szerint. A nagyobb játékkiadók, melyek PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Nintendo Wii-re adnak ki címeket, attól félnek, hogy a mobiljátékok elhappolják előlük a bevételt.

A nagy konzoljátékokat kiadó cégek félelmeinek némileg ellentmondva, üzleti elemzők és szakértők egy része kételkedik abban, hogy az iPod Touchra és iPhone-ra készült játékok az igazi játékrajongókat is elhódítják, akik azért a bevétel tekintetében még mindig a piac jelentős hányadát adják. Mivel technikai téren a mobilra készült játékok jócskán alulmaradnak (különösen a grafika és a kezelőfelület tekintetében), ezért sokan még mindig egy igazi konzolt választanak, amikor arról van szó, hogy komolyan játszani akarnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását