2024. május 4. - Mónika, Flórián

A pozitív diszkrimináció pozitív diszkriminációja

Egy államilag támogatott eljárás alapján szabad egy nem támogatott állami eljárást elvégezni. Ez még akkor is ellenszenves lenne, ha nem a cigánykérdés egyik, szokás szerint elrontott válaszáról lenne szó.
2009. október 5. hétfő 07:29 - Pásztor Balázs

Balfékek a vezetőülésben

Külföldi módszer
Az ötlet megvalósítása nem csak nálunk jelent ekkora gondot. A személyiségi jogokat messzemenőkig védő Franciaországban Nicholas Sarkozy néhány hónapja nevezte ki Yazid Sabeg sokféleségi és esélyegyenlőségi biztost, aki a bevándorlók problémájának az elsődleges megoldási kulcsát egy etnikai statisztika felállításában látta. A nagyszabású, szintén önkéntesnek tervezett kérdőívből végül nem lett semmi, a személyiségi jogok túlzott védelme miatt.
Ha ez így van, akkor miért nem képes a kormány alkalmazni azt a módszert, amit már ő maga is alkalmaz - csak épp nem országos szinten? Mert az az emberi jogok porba tiprása lenne - érkezik az érthetetlen válasz. Hisz nem szabad tárolni hazánkban sem a pártszimpátiát - amit a pártok azért megtesznek -, sem a nemi identitást, sem az etnikai hovatartozást. Nem mintha nem lehetne az adatokat nevek nélkül átkonvertálni egy személytelen problématérképpé, aztán a nevesített adatokat elégetni, de már ez is jogi aggályokat vet fel - ugyanúgy, ahogy a most alkalmazott módszer.

A másik egyre többször hangoztatott indok, a „régen is így kezdődött” - utalva arra, hogy a zsidókat is összeírták. Ezt az indokot alkalmazták sokan a Magyar Gárda meneteléseire is, akiket a nyilasokhoz hasonlítottak. De fel kellene fogni, hogy a mai politikai környezet semmiképpen sem alkalmas egy ilyen akció véghezviteléhez - legfeljebb akkor lesz az, ha a probléma - komoly tettek nélkül - tovább fokozódik. Így nem a múlt árnyaitól való rettegésnek kellene visszatartania minket egy felelős döntés meghozatalától.

Amíg ez nem történik meg, addig jönnek a fent olvasható, kampányokat segítő, "díszcigányokat" teremtő döntések, amiket az EU is támogat. Ugyanis biztosan nem annak a 200 cigánynak a legrosszabb a helyzete, akik már diplomával rendelkeznek - és nem is velük van a lakosság egy részének baja. A mostani döntésnek egyetlen egy pozitív oldala van: általánossá válik a köztisztviselők között a cigányok jelenléte. Ám a negatív oldal még nagyobb, mert az azt üzeni, hogy „ha nem tudunk semmit tenni a helyzet kezelésére, akkor jó lesz egy látszatintézkedés is - és ezzel az EU is egyetért.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását