2020. december 2. - Melinda, Vivien

A MÁV-nál a jogszabályok szerint fizetik a jutalmakat?

A MÁV-tól távozó vállalati vezetők munkaviszonyuk megszüntetésekor a jogszabályok, illetve a kollektív szerződés és a munkaszerződésben foglaltak szerint részesülnek végkielégítésben, felmondási időre járó díjazásban.
2009. október 2. péntek 15:45 - HírExtra
A vezetőket sem bánatpénz, sem titoktartási pénz, sem egyéb jogcímen nem illeti meg további juttatás, ilyenek kifizetésére nem került és nem is kerülhet sor - tájékoztatott a vasúttársaság.

A MÁV Zrt. közlése szerint a MÁV Rt. igazgatósága még 2002-ben döntött a korszerű, munkaerőpiacon versenyképes helyzetet biztosító menedzserszerződéses rendszer alkalmazásáról. Az igazgatóság azóta több alkalommal felülvizsgálta és a törvényi szabályozás változásainak figyelembevételével szükség szerint módosította a vezetők szerződéses rendszerét.

Mindezek alapján Szamos Alfonz pályavasúti főigazgató munkaviszonyának megszüntetésére a vezetői munkakörök összevonása és csökkentése miatt került sor. Szamos Alfonz több mint 38 évig állt a társaság alkalmazásában. Távozásakor a munkaszerződésében foglaltaknak megfelelő juttatásokban részesült. Felmentési időre 27.854.288 forint, végkielégítés címen a munka törvénykönyve szerint 31.336.074 forint, továbbá a MÁV Zrt. Kollektív Szerződése szerint 27.854.288 forint juttatásban részesült.

Csontos Endre 2004-ben határozott időre kapott forgalmi igazgatói megbízást az adott szakterület szakmai átalakítására. A határozatlan időtartamú munkaviszonyának megszüntetésére több mint 41 éves MÁV munkaviszony után került sor. Juttatásait a fenti alapelvek szerinti munkaszerződés rendelkezései szerint fizették ki.

Felmentési időre 19.081.872 forint, végkielégítés címen a munka törvénykönyve alapján 21.467.106 forint, továbbá a MÁV Zrt. kollektív szerződése szerint 19.081.872 forint juttatásban részesült.

A MÁV Zrt. közölte: "a fenti vezető munkatársak munkaviszonyának megszüntetésére több évtizedes felelősségteljes munkavégzést követően került sor."

Sipos Sándor határozatlan időtartamra szóló munkaszerződésében 6 hónap felmondási időre volt jogosult. Sipos Sándor 2009. május 11-én kezdeményezte munkaviszonyának megszüntetését. A MÁV Zrt. igazgatóság 2009. szeptember 11. naptól kezdődően, a felmondási időből ledolgozott 4 hónapos időtartamot követően mentette fel a munkavégzési kötelezettség alól. A 2 hónap felmentési időre kifizetett juttatása 8.796.290 forint, végkielégítésben nem részesült.

Tömpe István 2003 augusztus 1. és 2004 május. 15. között stratégiai vezérigazgató-helyettesként dolgozott a MÁV Zrt.-nél. Munkaviszonyának közös megegyezéssel történt megszüntetésekor nem részesült sem felmentési időre járó juttatásban, sem végkielégítésben. A MÁV Zrt.-nél ismételten történő foglalkoztatására 2007 január 1. és 2007. június 30. között tanácsadói munkakörben került sor. A személyszállítási tevékenység önálló társaságba szervezésével összefüggésben 2007. július 1-én került a MÁV-START Zrt. létszámába. A szervezeti intézkedéssel érintett munkavállalók, így Tömpe István sem részesült végkielégítésben vagy juttatásban - közölte a MÁV Zrt..

A Fidesz szerint az MSZP igyekezete az állami fizetések és végkielégítések ellen nem más, mint hogy a szocialisták "mentik a saját irhájukat". Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője ezt azzal összefüggésben mondta Budapesten újságíróknak, hogy a Magyar Nemzeti pénteki számában azt írta, mintegy 110-120 millió forintot kaphatott távozásakor a MÁV két felsővezetője, egy harmadik társuk pedig kevesebb mint három évi munkaviszony után mintegy százmillió forintot.

A politikus véleménye szerint az MSZP nem valamifajta lelkiismereti ráeszmélés miatt kezdett el most beszélni a magas fizetések és végkielégítések ellen, hanem egyszerűen azért, mert lebuktak. A szocialisták lebuktak: kifizetőhely volt a MÁV is, a BKV is, számos közintézmény és állami vállalat - mondta Szijjártó Péter.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azonnali vizsgálatot követel a MÁV-nál az elmúlt napokban nyilvánosságra került végkielégítések miatt - közölte Molnár Béla, a párt országgyűlési képviselője pénteken az MTI-vel. A 100 milliós nagyságrendű kifizetések felvetik a bűncselekmény gyanúját is, ugyanakkor az adófizető állampolgároknak joguk van ismerni az állami pénzek elköltésének pontos körülményeit - írta a kereszténydemokrata politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását