2024. április 26. - Ervin

Micimackó visszatér, vele Lottie, a vidra

Micimackó hétfőn visszatér a Százholdas Pagonyba - A. A. Milne nyolcvan éve kedvelt történetének első engedélyezett folytatásában.
2009. október 1. csütörtök 09:16 - HírExtra
A népszerű állatsereglet új baráttal bővül: megérkezik Lottie, a vidra az 1920-as években íródott klasszikus újabb történeteiben. David Benedictus folytatásában a melankolikus Füles "proaktívabbá" válik, a figurák krikettjátszmába kezdenek és visszatér Róbert Gida is.

A Visszatérés a Százholdas Pagonyba című kötet október 5-én kerül Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a könyvesboltok polcaira, kiadói remélik, hogy a nosztalgiahullám, valamint az olvasók új nemzedéke vevő lesz a több százezres kinyomtatott példányra.

Michael Brown, az eredeti történet jogait részben birtokló The Pooh Properties Trust elnöke szerint a könyv húsz évnyi erőfeszítés eredménye. Brown úgy emlékszik, a folytatás ötlete 1988-ban merült fel a vagyonkezelő szervezet egyik találkozóján. Utalt arra, hogy nemzedékek nőttek fel a történeteken, a kulturális örökség részévé vált, ezért sokan ellenezték az új részek megírását.

Végül 2006-ban amerikai és brit kiadóikkal egyeztetve úgy találták, hogy azok elfogadóbbak az ötlettel szemben. Milne történetének és E. H. Shepard híressé vált figuráinak jogai bonyolultak, de a belőlük megalkotott történetek, valamint a mozifilm jogai 1961 óta több milliárd dollárt jelentettek a Walt Disney cégnek.

Számtalan író ajánlkozott az évek során, hogy folytatja Milne 1928-ban befejezett történetét, sokan ötleteik vázlatával is előrukkoltak. "Legtöbbje szemétbe való volt" - véli Brown.

Benedictus javaslata azonban elnyerte a bírálók tetszését. "Szerettem csinálni, mert nem volt rajtam nyomás" - nyilatkozta a szerző, aki végül két kötetet írt, bennük 10-10 történettel, melyek egyenként mintegy 2500 szóból állnak, ezáltal az eredeti, Milne-féle könyvek felépítéséhez igen hasonlóak. A történetek időrendi sorrendben haladnak, júliusban kezdődnek és szeptemberben érnek véget - mondta el Benedictus.
A rajzokat Mark Burgess készítette, aki egy másik híres medve, Paddington kalandjait is illusztrálta.

Róbert Gidát Milne saját kisfiáról mintázta, Micimackót pedig az ő játékmackójáról, amely nevét a londoni állatkertben látott medvéről (Winnie) és a család háza mellett élő hattyúról (Pooh) kapta. Micimackó 1925. december 24-én kelt életre, a London Evening News című lap ekkor közölte az első történetet, melyet eredetileg Milne esti mesének szánt kisfiának, Christopher Robinnak. A tíz történetből álló első kötetet 1926-ban adták ki, a második két évvel később, 1928-ban került a könyvesboltok polcaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását