2024. április 23. - Béla

Lendvai szerint a Fidesz újabb adósságot csinálna

Lendvai Ildikó szerint elfogadhatatlan a Fidesz politikája, mely szerint a jövő évi hiánycél nincs kőbe vésve, és bevezethető az egykulcsos adó.
2009. október 1. csütörtök 16:21 - HírExtra
Az MSZP elnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta: döbbenettel olvasta Varga Mihály Fidesz-alelnök nyilatkozatát a hiánycélról és az egykulcsos adóról, hiszen ebből kiderült: a Fidesz újabb adósságok felvételével kacérkodik.

Azt mondta, hogy ha a hiánycél nincs kőbe vésve, akkor az nagyobb hiányt és több hitelt jelent. Eddig pedig azt hallották a Fidesztől, hogy a legnagyobb baj az ország eladósodása - jegyezte meg.

Lendvai Ildikó szerint újdonság az, hogy a Fidesz komolyan kacérkodik az egykulcsos adó bevezetésével. Ez azt jelentené, hogy a terheket csak az átlagjövedelem felett keresőknél akarják csökkenteni - fejtette ki.

Úgy vélte, a vagyonadó ígért eltörlése is csak az átlagon felüli jövedelemmel rendelkezőknek hoz valamilyen kedvezményt.

Lendvai Ildikó szerint ez mind együtt azt jelenti, hogy a Fidesz új adósságot venne fel, de kizárólag a magasabb jövedelműek kedvéért. Ez a politika elfogadhatatlan - hangsúlyozta, megjegyezte: hogy ők nem ezt az alternatívát választják, ezért sem az MSZP-frakció, sem a parlamenti többséget illetően nem kérdéses a 2010-es költségvetés elfogadása.

A kormánypárti politikus szerint "felelős, épelméjű" politikus pontosan tudja, mi van akkor, ha a büdzsét nem fogadják el. Ha nincs költségvetés, akkor mindig az előző évi költségvetés lép életbe, így akkor jövőre nincs nyugdíjkorrekció, és infláció követő nyugdíjemelés, ahogy adócsökkentés sem - közölte, hozzátéve: ezt az MSZP-frakcióban senki sem akarhatja.

A pártelnök azt mondta, a költségvetés számaival garantálható az a stabilitás, melyet az idei esztendő az ország által nehezen viselt változásai szolgáltak. A válságkezelés eddig eredményeit kockára tenni pedig senki nem akarhatja - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó a közösségi közlekedés átalakításáról azt mondta, nem a költségvetés a vitapont, hanem a konkrét elképzelések. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a szerdai frakcióülésen kialakult elvek alapján október 15-ig megállapodás születhet.

A pártelnök az elvek közé sorolta azt, hogy a MÁV nem maradhat "pénznyelőgép", és hogy nem lehet Magyarországon egyetlen olyan település sem, ahova nem jut el a közösségi közlekedés.

Varga Mihály az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: nincs kőbe vésve a hiánycél; szerinte egy hiteles, reális gazdasági forgatókönyv mellett érdemes a hiánycélt akár "nagyobb összegre venni", mert lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely ezt a lépést indokolttá teheti.

A Fidesz alelnöke elmondta azt is, hogy pártjában jelenleg két koncepció fut egymással párhuzamosan: a családi adózás rendszere, illetve az egykulcsos adóztatás. Mint mondta, majd a választási program elkészültével derül ki a végleges álláspont, de hangsúlyozta, ő maga el tud képzelni olyan megoldást, amely egyszerre érvényesíti a demográfiai és az adózási szempontokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. október 1. 17:02
Miért nem akkor aggódott, mikor ők adósították el az országot, olyan mértékben, mint még senki. De ha ezt csak ők tehetik meg, akkor ígérjen egy több adócsökkentést, jobb megélhetést, 15-16-ik havi nyugdíjt, jó nagy közbiztonságot... és már nyerik is a választásokat... vagy nem. De ha az elmúlt években nekik nem sikerült, pedig aztán nagyon sok idejük volt, most hagyja hogy más próbálja meg, majd az emberek eldöntik mit akarnak. Ha meg nincs elég támogatottságuk, akkor csak félre kell állni, nekik egy problémával kevesebb, majd más megoldja, nem kell L-nak aggódnia.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását