2024. április 24. - György

Horváth Csaba: az első lépést megtettük

A BKV rendbetétele első lépésének tartja Horváth Csaba, hogy a cégnél lezárult a végkielégítések és a menedzserszerződések vizsgálata - ezt közleményben tudatta szerdán a közlekedésért is felelős főpolgármester-helyettes az MTI-vel.
2009. szeptember 30. szerda 21:20 - HírExtra
A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a BKV végkielégítési ügyei kapcsán az első átfogó vizsgálatot Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kezdeményezte idén júliusban a BKV felügyelőbizottságánál (fb). Felkérte az fb-t, hogy vizsgálja meg a 2005-től kifizetett végkielégítések jogszerűségét és tekintse át a végkielégítésekre vonatkozó gyakorlatot és szabályozást.

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy a városvezetés augusztus 10-i ülésén elfogadott állásfoglalásában elfogadhatatlannak tartotta a menedzserszerződések eltitkolását és a titoktartási díjakat. Tételes vizsgálatot kért a kabinet az elmúlt hat évre visszamenőleg a menedzserszerződésekről és felszólította a BKV vezetését annak vizsgálatára, hogyan lehet visszaperelni vagy megegyezéssel visszaszerezni az elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket.

Horváth Csaba leszögezte, hogy amikor főpolgármester-helyettesként szeptember 7-én átvette a BKV felügyeletét, vállalta, hogy első feladatként szeptember 30-ig megtörténik a cégnél a múlt teljes feltárása. Rámutatott, hogy a BKV-nál a 2004-ben életbelépő kollektív szerződés tette lehetővé, hogy a vezetőség tagjai egyéni menedzserszerződéseket kössenek. A titoktartási záradéknak a szerződésekbe beépítése 2005-től volt lehetséges a cégnél.

Horváth Csaba leszögezte, hogy a vizsgálat befejezését fontos lépésnek tartja azon az úton, amely a BKV iránti bizalom helyreállításához vezet, mind a budapestieknél, mind a kormányzatnál. Hangsúlyozta, a területet felügyelő főpolgármester-helyettesként azt vállalta, hogy kizárja a lehetőségét is az ilyen felháborító esetek jövőbeli megismétlődésének.

A politikus jelezte, hogy a most lezárult vizsgálat tapasztalatait felhasználva, a Fővárosi Közgyűlés október 12-i rendkívüli ülésére új, az összes fővárosi tulajdonú gazdasági társaság vezetőségére vonatkozó javadalmazási szabályzatot terjesztettek be. Ez a szabályzat megszünteti a lehetőségét a külön szerződések megkötésének, előírja, hogy külön juttatás, -prémium csak külön munkáért adható és automatikusan senkinek nem jár.

Ennek az elvnek a megvalósulását a cégek felügyelőbizottságának évente kell majd ellenőrizniük. A főpolgármester-helyettes bízik abban, hogy minden felelős közgyűlési párt támogatja majd javaslatukat, s nem csak a politikai szólam szintjén, hanem tettekben is kiállnak majd az önkormányzati cégek átlátható működése mellett - olvasható a közleményben.

Kocsis István vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tett különösen nagy vagyoni kárt okozó bűncselekmény alapos gyanúja miatt, mert 48 esetben anyagi kár érhette a vállalatot.

Kifejtette: mintegy félmilliárd forint kárt okoztak a BKV-nak azzal, hogy olyan végkielégítési pénzeket fizettek ki, amelyekre nem lett volna szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását