2024. május 2. - Zsigmond

Tüntetésre hívja a Fidesz az önkormányzatokat

Tüntetésre hívja a Fidesz a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat október 10-re a fővárosi Kossuth Lajos térre, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen.
2009. szeptember 28. hétfő 13:28 - HírExtra
Szerinte a 2010-es költségvetés azzal fenyeget, hogy kulcsterületeken - így például a közösségi közlekedésben, az egészségügyben, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés terén, illetve az oktatási rendszerben - a jövő év közepétől megállhat az élet Magyarországon.

Az Országház előtt - több fideszes polgármester társaságában - tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy május közepétől a mostani kormány "az offshore cégeinél fogja a percentet számolni politikai felelősség nélkül. Visszatérnek oda, ahonnan jöttek".

Kósa Lajos kifejtette: az, amit a kormány tervez, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a magyar közösségi közlekedés összeomlik, nem lesz honnan finanszírozni. A fővárosra kitérve úgy vélekedett: ha a kormány "nem tartja lélegeztetőgépen mindnyájunk pénzén a BKV-t, akkor a BKV már nem tudná ellátni feladatát".

Kérdésre hozzátette, hogy a választások után egy-két hónapon belül az új kormánynak új költségvetéssel kell előállnia.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere a költségvetés szociális vonatkozásairól szólva azt mondta, már ebben az évben megfigyelhető volt, hogy nagyon súlyos gyermekéhezés alakul ki Magyarországon, sok gyermek nem jut hozzá a szükséges élelmiszerhez. Véleménye szerint azonban ha a benyújtott költségvetést elfogadnák, az azt jelentené, hogy jelentősen tovább növekedne a gyermekéhezés mértéke.

Bernáth László, a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen polgármestere arról beszélt, hogy a költségvetés "padlóra küldi az egész oktatási rendszert Magyarországon; teljesen mindegy, hogy kistelepülésekről vagy nagyvárosokról beszélünk". Úgy vélekedett, az a veszély fenyeget, hogy a gyerekeknek jövőre már nem biztos, hogy iskolába kell járniuk, az önkormányzatok ugyanis nem fogják tudni fenntartani a rendszert.


Szűcs Lajos, Pest megye önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott, "Magyarország nem lehet átmeneti, még ha a kormánya átmeneti is". Szerinte ma nagy a veszély arra, hogy nem csak az emberek, az egészségügy sem éli túl az átmeneti kormány regnálását.

Közölte: azt kérik, hogy az önkormányzatok számára elfogadhatatlan költségvetési tárgyalást ne is kezdje meg jövő héten a parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását