2024. május 4. - Mónika, Flórián

Búcsú az "utolsó oszmántól"

Végső búcsút vettek a hét végén az egykori oszmán uralkodó dinasztia legidősebb tagjától Isztambulban. A gyászszertartáson a török kormány több tagja is megjelent, mintegy hivatalosan is fejet hajtva az egykori száműzött, Ertugrul Osmanoglu előtt.
2009. szeptember 28. hétfő 06:42 - HírExtra
Gyászolók százai töltötték meg a Kék Mecset udvarát Törökország legnépesebb városának történelmi belvárosában, és vonultak el a nemzeti zászlóval borított koporsó előtt.
II. Abdul-Hámid, az utolsó oszmán abszolút uralkodó unokája, Osmanoglu gyászszertartásán három miniszter is megjelent.

A török média által csak az "utolsó oszmánként" emlegetett Osmanoglu 97 éves korában hunyt el veseelégtelenségben egy isztambuli kórházban szerdán.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő hivatali ideje alatt nőtt az oszmán birodalom iránti tisztelet Törökországban. Az iszlamista gyökerű párt élén 2002-ben hatalomra került Erdogan-kormány adott török állampolgárságot Osmanoglunak 2004-ben.

II. Abdul-Hámid (1842-1918) a 34. szultán volt, aki 1867-tól uralkodott. Despotikus kormányzása miatt az ifjútörök forradalom 1909-ben megfosztotta trónjától, amelyen V. Mehmed követte.

Osmanoglu 1912-ben született egy isztambuli palotában, és 1923-ban, az Oszmán Birodalom összeomlásakor, a Török Köztársaság megszületésekor más családtagjaival együtt száműzetésbe kényszerült. Életének java részét az Egyesült Államokban töltötte, 1992-ben amnesztiával tért vissza Törökországba.

Az utolsó oszmánt” a Két Mecset közelében lévő temetőben helyezték végső nyugalomra, ahol nagyapja és más oszmán vezetők is nyugszanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását