2024. május 6. - Ivett, Frida

EU: éles vita a romakitoloncolás miatt

Éles szóváltás zajlott le José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő között a franciaországi romakitoloncolások témájáról az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői találkozóján, Brüsszelben - közölte újságírókkal Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.
2010. szeptember 16. csütörtök 18:12 - HírExtra
Hozzátette, hogy ezzel a témakörrel kapcsolatban most nem született semmilyen döntés, de várhatóan a következő csúcstalálkozók egyikén megpróbálnak előrébb lépni egy hosszú távú, átfogó romastratégia ügyében.

Sarkozy más források szerint is határozottan kifogásolta a csúcson Viviane Reding alapjogi biztosnak a napokban tett nyilatkozatát, amelyben a luxemburgi biztos - utóbb szerencsétlennek bizonyult szavakkal - bírálta a kitoloncolások politikáját.

Az elvileg az unió külső kapcsolataival foglalkozó pénteki kormányfői találkozót a sajtó már előre romaügyi csúcsnak minősítette, és számos résztvevő meg is szólalt ebben a kérdésben.

Az unió központi intézményei közül az Európai Parlament és a tagországok kormányait képviselő tanács soros elnöke, Belgium kormányfője is támogatásáról biztosította a brüsszeli bizottságot - elhatárolódva vagy említést nem téve ugyanakkor Reding kifogásolt megfogalmazásairól.

A helyszíni források szerint a francia politikát a tagországok közül egyértelműen csak olasz részről támogatták, bár például egy sajtónyilatkozatban Petr Necas cseh miniszterelnök is kiállt amellett, hogy bármelyik EU-tagállam joggal várja el törvényeinek tiszteletben tartását, és még az uniós intézményeknek sincs joguk beleavatkozni belső ügyekbe.

Német, osztrák és luxemburgi részről is úgy nyilatkoztak ugyanakkor, hogy biztosítani kell: a brüsszeli bizottság akadálytalanul ellássa feladatát az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának felügyeletére.

Franciaország a kitoloncolások nyári kezdete óta mindvégig azt hangoztatta, hogy saját szabályainak megfelelően járt el, és nem sértette meg az uniós jogot sem.

Az Európai Bizottság sokáig nem foglalt állást egyértelműen a romák kitelepítésének ügyében, Reding azonban az ominózus nyilatkozatban jelezte, hogy szabálysértési eljárást kezdeményeznek Párizs ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását