2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ismét rekordot döntött a kőolaj ára

A kőolaj ára újabb rekordot döntött pénteken: Londonban és New Yorkban is meghaladta a 147 dollárt. Szakértők szerint az ár további emelkedése részben az eddigi okoknak köszönhető, azaz a gyenge amerikai valuta és a nigériai erőszak járult hozzá az újabb
2008. július 13. vasárnap 08:32 - Hírextra
Londonban a kőolaj hordónkénti ára elérte a 147,5 dollárt, míg New Yorkban 147,21 dollárral döntött rekordot az ottani árfolyam. Ez részben a dollár gyengülésének köszönhető. Hétfőn ugyanakkor, amikor az amerikai fizetőeszköz erősödött, az olaj ára 140 dollár alá csökkent.

Nigériában, a Niger-delta olajban gazdag vidékén milicisták rabolják el a külföldi olajcégek munkatársait. Az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásból úgy tudja, pénteken legalább újabb egy dolgozót elhurcoltak a fegyveresek.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség is hozzájárul az árfolyam változásához. Irán az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) második legnagyobb olajkitermelője ugyanis. Becslések szerint naponta négymillió hordóval látja el a világpiacot.

Az OPEC elnöke már június végén azt jósolta, hogy a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150-170 dollárt, még ezen a nyáron. Sahib Kelil a France 24 francia tévécsatornának nyilatkozott akkor, és azt mondta, az év végére szerinte mérséklődhet az olaj piaci ára.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását