2024. május 19. - Ivó, Milán

Mesterházy "menesztése"

"Az állami vállalatok vezetői közül csak egy volt, aki nem fizette be a prémiumát a krízisalapba, tőle a kormány már meg is vált" - közölte fennhangon Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője.
2009. szeptember 24. csütörtök 08:00 - Nagy András
A szocialista politikus mindezt Bajnai Gordon miniszterelnökkel való tárgyalása után nyilatkozta, korábban ugyanis azt ígérte: felveti a kormányfőnek, hogy az ötszáz állami cég vezetői közül – sajtóértesülések szerint – csak 178 fizette be a májusban létrehozott krízisalapba bruttó bérének kétmillió feletti részét.

Az MSZP frakcióvezetője Bajnaival folytatott egyeztetése után azt mondta: „kiderült, hogy az említett adat téves, szó nincs erről, 99 százalékban mindenki befizette, egy-két olyan eset volt, vagy talán csak egy, aki nem tette meg, attól a vezetőtől a kormány azóta meg is vált”.

Nos, e kijelentés után az egyik szemünk nevet, a másik viszont legalábbis kerekedik veszettül, ha könnyeket azért nem is hullajt. Egyrészt ugye igen örvendetes, hogy végre kiderült: közel félezer állami vállalatunk csúcsmenedzserének mindenfajta BKV-botrány ellenére azért van szíve, és nem csak a saját, hanem a válságnak leginkább kiszolgáltatott emberek bukszáját is képes gyarapítani, ha szépen kérik.

Milyen alapon?

Ugyanakkor több mint elgondolkodtató a Mesterházy-féle nyilatkozat második része, amely arra utal, hogy az az egyetlen szerencsétlen állami csúcsvezér, aki volt olyan skót, (bárcsak mindannyian skótok lennénk!) hogy nem fizette be a „krízisadót”, tüstént az utcán találta magát, alkalmasint azok között, akiket a kormány szerint segítenie illett volna.

Úgy kell neki! – kiálthatnánk fel a manapság egyre népszerűbb populizmustól felindultan, ám motoszkál ebben a bizonyos Mesterházy-mondatban valami nyugtalanító. Az történetesen, hogy van rá egy halvány esély: az illető cégvezetőnek olyan „kötelezettség” elmulasztása miatt kellett megválnia hivatalától, amelyre sohasem szerződött.

Mert mégis, milyen alapon rúghatták fenéken az egy szem érintett igazgatót? A HírExtra által megkérdezett munkajogász szerint abban az esetben, ha a cégvezetőknek nem volt jogszabályi kötelezettsége a krízisalapba való befizetésre, vagyis ha a kormány nem hozott ilyen értelmű törvényt, akkor kifejezetten a be nem fizetésre való hivatkozással vélhetően nem volt jogszerű a felmondás, az ugyanis kimerítené az egyoldalú szerződésmódosítás fogalomkörét.

„Amennyiben valakinek a munkaszerződésében rögzítve van a munkabére (márpedig az állami cégek vezetői esetében sajnos nagyon is tudjuk, hogy így van – a szerk.) azt egyoldalúan nem lehet módosítani” – tette hozzá csupán általánosságban szólva Dr. Takács János László ügyvéd.

Nesze semmi, fogd meg jog!

Persze korántsem biztos, hogy a szóban forgó felmondás magyarázata a kétmillió forint feletti gázsi krízisalaptól való elirigylése volt. Sokkal valószínűbb, hogy valamely más, formai indokra hivatkozva kötöttek útilaput annak a bizonyos cégvezetőnak lábaira, akit se Mesterházy, se a kormány nem kívánt megnevezni. Mindez azonban – mint azt a jogász is megjegyzi – már nem jogi, hanem politikai kategória.

Félreértés ne essék: nem kívánjuk védeni a nem ritkán milliós, sőt milliárdos adósságokat halmozó állami cégek vezetőit, ám két dolgot le kell szögeznünk: ha a kormány kér valamit, akkor kérjen, és ne követeljen. Ha pedig felelős, populizmustól mentes politikát ígér, pláne ne hozzon olyan közhangulatot meglovagló, a „nép nevében” fellépő döntést, amely árt az amúgy is gyenge lábakon álldogáló jogállam megítélésének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. szeptember 27. 19:21
Csak el kellene számoltatni és nem kéne krízis alapba ajánlgatni a lopott pénzből!
Imres
2009. szeptember 26. 08:32
Csodálom, hogy Mesterházy nyilatkozata nem verte ki a biztosítékot.
Illetve dehogy is csodálom. A gerinctelen média számára ez természetes.
Ilyen indokkal felmenteni vezetőt - a szocializmus sötét korszakát idézi.
Hiszen senkinek nem kötelessége - még egy állami intézmény vezetőjének sem - hogy egyetértsen minden kormányzati intézkedéssel. Tudjuk, egy problémának számtalan megoldása lehet. Amit most a szocialista párt krízisalap címszóval művel, azt intézményes keretek között is meg lehet oldani.
Egyetértek a cikkíróval, a jogállamiság komoly sérülést szenvedett.
Jellemző, hogy Mesterházy - butaságból vagy pökhendiségből - még ezzel dicsekszik is.
Jó reggelt 21. századi Magyarország!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását