2024. április 29. - Péter

Tűlevelek árnyékában

Véget ért a Karácsony, lassan alábbhagy a rokonjárás, az utolsó mákos bejglik morzsái is eltűnnek valahol. Az ajándékhegyektől felfordult lakásban mi emlékeztet még minket az ünnepre? (Az akkut gyomorrontás most nem játszik.) Hát persze, hogy a karácsonyf
2007. december 27. csütörtök 14:26 - Constantinovits Milán
A karácsonyfák korán halnak

A karácsonyfák életciklusa leginkább a választási kampányokhoz hasonlít. Óriási hajsza előzi meg vásárlását, aprólékos díszítőmunkával nyeri el teljes pompáját, hogy néhány napig (hétig) életünk és nappalink középpontjában álljon. Rövid karrierjének kétségkívül a szenteste jelenti csúcspontját: ekkor helyezzük zöld szárnyai alá a szépen (férfiak esetén kevésbé szépen) becsomagolt ajándékokat, ekkor állja körül a nagycsalád, hogy a halászlétől bódultan a „Pásztorok, pásztorok” kezdetű dallal örvendezzenek. (A részletek variálhatóak, a lényeg a tiszavirág-életű aranykor.)

Ahogy haladnak a napok szilveszter felé, úgy kerül ki fenyőnk a reflektorfényből. Még meggyújtunk rajta egy-két gyertyát, sőt, néhány csomag is ott heverhet alatta, de látványa már megszokottá válik, akárcsak egy szobabútor lenne. Ám egy idő után eme státuszból lejjebb csúszik, és január elejére már-már kínossá válik jelenléte. Kimondatlanul, ám úgy érezzük, hogy az ünnepek elmúltával lejárt az ő ideje is. A lelkünkben motoszkáló kellemetlen nyomás egy idő után tettekre váltja önmagát, s ilyenkor beteljesítjük a karácsonyfa sorsát valamiképpen.

Ez kivételes és szerencsés esetben (amennyiben karácsonyfánk tárolóedényben állva rendelkezik még gyökerekkel) az erdőbe/kertbe történő visszaültetést jelenti, de a leggyakrabban nem végződik hepi enddel a sztori. A gumifenyő kikerül az utcára, a luc meg az ezüst szintúgy. Összeaszalódik, és megkopik a januári hidegben, mígnem egy nap a szemétszállítók adják meg neki a végtisztességet. Karácsonyfánk innentől megszűnik létezni, pontosabban része lesz az anyag örök körforgásának.

Totemoszlop, önreklám vagy szép emlék?

Egy tündöklő pályafutás (ezért ezzel a kifejezéssel csak óvatosan, mert a fenyőktől – leszámítva Lázár Ervin lépkedő tűlevelűjét, Nagy Zoárdot – mi sem áll távolabb, mint a futás) szomorú véget ér, és ez így van rendjén. Mégsem állíthatjuk, hogy csupán projektmunka volt az övé! (Sőt, így már a kampány-párhuzam sem állja meg a helyét.) Hiszen bár királysága napokban mérhető, hatása jóval hosszabb. Mondhatni, egész évre kiterjedő. Túl azon, hogy megszépíti a „szeretet ünnepét”, egy esztendőn keresztül ott él az emlékeinkben.

Ki ne emlékezne akár a legforróbb nyár közepén is arra, amikor az egyszerre feltett négy csillagszóró hatására lángra kapott a fél könyvespolc? Vagy amikor a fullosra megpakolt fenyő meggondolva magát, dobott egy fejest a kredencről? Természetesen a botrányos (utólag komikus) eseményeket leszámítva is mélyen az agyunkba/szívünkbe vésődik a fenyő és a hozzá kapcsolódó, a szaloncukor-túladagolás ellenére idilli időszak. A karácsonyfa emblematikus tárgya életünknek, na. Olyan, mint egy időleges totemoszlop, amit ugyan néha eltávolítanak, de minden évben visszatér.

Kicsit más ugyan a köztéri karácsonyfák életciklusa, de nagy vonalakban ez sem különbözik szobabéli társaikénál. Legfeljebb egy kicsit tovább élnek, kicsit nagyobb rivaldafényben születnek meg, és küldetésük is más. Nem annyira a meghitt légkör megteremtése feladatuk, sokkal inkább az adott település ünnepi arculatának (esetleg a polgármester egójának) reprezentálása. De a bukás az ő esetükben is elkerülhetetlen. (Ráadásul egy főtéren felejtett fenyő látványos blamázs, ugyan mely városatya vagy -anya merné ezt megkockáztatni?)

Mit üzen?

Persze, nem szabad átesni a ló túloldalára sem, és fetisizálni a fenyőfát. Vagy esetleg tragikus nemzeti sorskérdések megjelenítésére használni – ez utóbbit engedjük is át Márainak, aki mesteri allegóriát szőtt a fenyőfa-motívumra a Mennyből az angyal című versében:

Mondd el, mert ez világ csodája:
Egy szegény nép karácsonyfája
A Csendes Éjben égni kezdett –
És sokan vetnek most keresztet.
Földrészek népe nézi, nézi,
Egyik érti, másik nem érti.
Fejük csóválják, sok ez, soknak.
Imádkoznak vagy iszonyodnak,
Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
Népek Krisztusa, Magyarország.

Száguldunk az újévbe, kezdődik elölről a mindennapi hajsza, a szokásos idegtépő munkamalom. S rohanó életünk járdáján ott árválkodik egy karácsonyfa . Nem, nem kell megállni miatta, elég csak az üzenetére figyelni. Hogy mi az? Jelen esetben mindössze annyi, hogy a Karácsony nem csak két jól megkomponált nap. Több: létállapot. Ideje lenne tudatosítani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását