2024. május 19. - Ivó, Milán

Túl sok a szabálytalanul közlekedő

Az utakon közlekedők többsége megszegi a szabályokat; az autósok 73 százalékára jellemző, hogy az elmúlt hónapban vezetés közben megsértette a KRESZ rendelkezéseit.
2009. szeptember 23. szerda 13:55 - HírExtra
Minden második autóvezető bevallotta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, tízből négyen pedig telefonálnak is vezetés közben, pedig ezt a nyár óta sokkal szigorúbban büntetik - olvasható az Ipsos összegzésében.

Kifejtették: a gyorshajtás és a telefonálás mellett a záróvonal átlépése is gyakori; minden negyedik autós nyilatkozott úgy, hogy megszegte az erre vonatkozó KRESZ-rendelkezéseket, s ugyanennyien ismerték el: nem használták a biztonsági övet.

Számottevő arányban, 15 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy tiltott helyen álltak meg vagy parkoltak és kilenc százaléka a válaszadóknak áthajtott a piroson. Ezzel kapcsolatban az Ipsos megjegyezte: ez a szám statisztikailag nem sok, de ha ugyanezt az arányt úgy fogalmazzák meg, hogy tízből egy autóvezető figyelmen kívül hagyta a megállási kötelezettséget, s ezzel veszélyeztette más gépjárművezetők és a gyalogosok életét, az "nagyfokú figyelmet érdemel".

A felmérés szerint az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát az autósok mindössze 3 százaléka sértette meg.

Összegzésükben kitértek arra is, hogy a szabályok megszegése az átlagosnál jellemzőbb a férfiakra, különösen igaz ez a tilosban parkolás és a gyorshajtás esetében – e vétségek náluk kétszer annyira gyakoriak, mint a nők körében. A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség – a lassú járművek megelőzésekor fordul elő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását