2024. május 2. - Zsigmond

Romagyilkosságok: Meghosszabbított előzetesek

Kilencven nappal, december 23-ig meghosszabbította a bíróság a romagyilkosságokkal kapcsolatban előzetes letartóztatásba került négy férfi fogva tartását.
2009. szeptember 23. szerda 17:24 - HírExtra
A Lados István másodrendű vádlotthoz köthető szervezetek pályázatai esetében szinte minden esetben azonos hiányosságok voltak, nem készültek el a beszámolók időben, a hiánypótlás nem készült el, vagy elfogadhatatlan volt, ezért a pályázatok többségében a visszavonásra tett javaslatot - mondta tanúvallomásában a pályázatokat kezelő, az ellenőrzést végző Mobilitás közhasznú társaság pénzügyi ellenőre.

Lados István végezte a Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó szervezetek pályázataival kapcsolatos ügyintézést, annak ellenére, hogy nem ő szerepelt kapcsolattartóként a pályázati űrlapokon.

A tanú beszámolt arról, hogy a Ladoshoz köthető pályázatok többségének elszámolásánál Mesterházy Attila államtitkárnak címzett levél volt mellékelve, melyben a pályázatok hiánypótlási határidejének a módosítását, vagy az ellenőrző szervezet inkasszóra vonatkozó javaslatának a megváltoztatását kérték.

Mesterházy Attila 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, majd 2004-től az Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt, egyben a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsának elnöki posztját is ő töltötte be.

A tanú a Lados István által képviselt pályázatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: "számos pályázatnál az volt a határozott javaslatom, hogy vissza kellene vonni".

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva a tanú beszámolt arról, hogy javaslatai sorsát nyomon követhette, mert minden esetben hozzá került vissza az irat, és látta, milyen döntés született a GYIA tanácsában. A visszavont pályázatok esetén is visszakerült hozzá az anyag, mert a kifizetett pénz kamatát ki kellett számítani, illetve intézkedni kellett az inkasszóról. A Lados István által képviselt pályázatok esetében nem találkozott visszavonással, amit a pályázat kiírója a minisztérium vagy a GYIA tanács tehetett volna meg.

A tanú a nyomozati szakban tett vallomásában kitért arra: a vádiratban szereplő egyesületek pályázatainál valószínűsíteni lehetett, hogy például a táborozások esetén azok nem valósultak meg. A beszámolókhoz leadott névsorokon az egyik pályázat esetében a résztvevők névsora A betűtől K betűig tartott, míg a másik beszámolóban K-tól W-ig tartott.

A tanú csak a Lados István által képviselt szervezetek esetében találkozott azzal, hogy egy szervezet egy pályázati kategórián belül három pályázatot is beadott és a GYIA tanácsa mindegyiket támogatta. Ez ellentétes volt a pályázat kiírásával - fűzte hozzá.

A pénzügyi ellenőrzést végző tanú emlékezete szerint a támogató szervezet abban az esetben, ha ő a pályázat visszavonására tett javaslatot, akkor a támogató a kiutalt pénzt megpróbálta visszaszerezni, de a vádiratban szereplő egyesületek esetében ez nem történt meg.

"Azt továbbra sem tudom, hogy miért nem került sor a kérdéses pályázatok esetében a visszavonásra" - válaszolta a tanú a bíró kérdésére.

Elmondta: a visszavonásra a minisztérium lett volna jogosult, de arról nem volt tudomása, hogy ott ezt kinek kellett volna elvégezni, vagy kinek lett volna joga ehhez.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A per szerdai tárgyalása délelőtt félbeszakadt, mivel bombariadó miatt kiürítették a Bács-Kiskun Megyei Bíróság épületét. A tárgyalás kora délután folytatódott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását