2024. május 3. - Tímea, Irma

Novemberben véglegesítene a Fidesz

November első felében érhetnek véget azok az egyeztetések, amelyeket személyesen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke folytat a párt mind a 176 egyéni képviselőjelöltjével.
2009. szeptember 23. szerda 16:33 - HírExtra
A Fidesz elnöki stábjának vezetője kifejtette: ezeken a megbeszéléseken számba veszik az eddigi teljesítményt, valamint "az elnöki fundamentumok keretébe illeszkedően váltanak egy pár szót a jövő teendőiről mind a Fideszt, mind a kormányzást illetően".

A Fundamentumokban Orbán Viktor a pártelnöki programját fogalmazta meg. A dokumentumot a Fidesz június 13-i tisztújító kongresszusán fogadták el a küldöttek. Ebben többek között azt írja az ellenzéki párt vezetője, hogy a Fidesz a szabad magyarok pártja, stratégiai kapcsolatban él a KDNP-vel, és önálló kormányzást céloz meg, ezután sem köt koalíciót a "kommunista diktatúra utódpártjával", az MSZP-vel és a "szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal".

Szijjártó Péter közölte, egy választókerületből egy ember érkezik ezekre az egyeztetésekre. Hozzátette, vannak olyan jelöltek, akik már többször is indultak, vannak, akik 2006-ban indultak először, és most újra fognak, illetve vannak olyan kerületek is, ahol új jelöltek indulására lehet számítani.

Tájékoztatása szerint november első felében érhetnek véget a meghallgatások, ezután véglegesíthetik az egyéni képviselőjelöltek listáját.

Szijjártó Péter szerdán elmondta, a Fidesz választási egyeztető bizottságának javaslata alapján a párt országos választmánya fogja meghozni a végső döntést a jelöltekről. A Fidesz országos választmánya július 11-én tartott tisztújító ülést, ahol ismét Kövér Lászlót választották elnökké, aki 2002 óta vezeti a testületet. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alapszabálya szerint - amelyet 2006-ban fogadtak el - az országos választmány a szövetség információs, egyeztető és döntéshozó fóruma, amely az alapszabály keretei között a saját maga által megállapított ügyrend szerint működik.

Szintén az alapszabály szól az országgyűlési választásokkal kapcsolatos rendelkezésekről. Ebben az áll, hogy az említett választási egyeztető bizottságnak tagja a Fidesz elnöke - aki összehívja és vezeti a bizottság üléseit -, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, az országos választmány elnöke, az országos kampányfőnök, az országos elnökség egy delegáltja, valamint az országos választmány két delegáltja.

Az alapszabály vonatkozó paragrafusa szerint a választási egyeztető bizottság előterjesztése alapján az országos választmány határozza meg a jelöltállítás és a jelöltté válás szempontjait, és szintén a bizottság előterjesztése alapján dönt a Fidesz által a választásokon indítandó és támogatandó képviselőjelöltekről, illetve jelöltlistákról.

Négy évvel ezelőtt, 2005-ben a december 10-i választmányi ülésen döntött a Fidesz a 2006-os országgyűlési választáson indítandó egyéni képviselőjelöltekről. A párt országos választmánya akkor a 176 egyéni választókerületben 152 egyéni képviselőjelölt személyéről döntött, 24 kerületben a KDNP-vel és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel, az MKDSZ-szel közös jelöltet indított.

A Magyar Televízió Híradója kedden közölte, hogy megkezdődött a Fidesznél a 2010-es választáson induló képviselőjelöltek egyéni meghallgatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását