2024. május 2. - Zsigmond

Egyeztettek a fegyvertatásról

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) vezetői több más civil szervezettel együtt négy órán keresztül egyeztettek hétfőn a fegyvertartási jogszabálytervezetről, kifogásaikra, felvetéseikre azonban konkrét választ és ígéretet nem kaptak a kormány képviselőitől.
2010. március 8. hétfő 20:56 - HírExtra
"Hosszúra nyúlt ez a mai megbeszélés, mert nagyon átfogó jogszabályról van szó - mondta az MTI-nek Krzyzewsky Miklós, a sportlövő szövetség elnöke. - Ha egy bizonyos kérdésben valamelyik minisztérium képviselője hajlandóságot mutatott kérésünk elfogadására, akkor valaki azonnal jelezte, hogy javaslatunk egyéb jogszabályokba ütközik. Nagyon sokszor futottunk neki egyes kérdéseknek, de legalább sikerült elmondanunk kifogásainkat."

Az elnök hozzátette, hogy az egyeztetésen ott volt a sportlövészetben 1980-ban olimpiai bajnok Varga Károly, illetve Lénárt Ágota sportpszichológus is.
"A kormány részéről annyit mondtak csak, hogy megjegyzéseinket továbbítják majd az illetékeseknek, de sajnos arra ígéretet nem kaptunk, hogy a mi igényeinknek megfelelően változtatnának a szerintünk átgondolatlan, és szakmaiatlan jogszabálytervezeten."

Krzyzewsky kifejtette: sportszempontból két komoly kifogásolni való van a jogszabálytervezetben, melyet várhatóan szerdán elfogadnak. Az egyik, hogy minimum három év sportlövői klubtagság után tenné csak lehetővé a fegyvertartási engedély kiadását, a másik, hogy ezt is csak az A és B szintű lövőknek.

Ezzel Krzyzewsky szerint tönkre tennék a sportlövészetet, az amatőrök ugyanis tömegesen hagynák el a sportágat, márpedig az ő tagdíjaik tartják el a legjobbakat. Az elnök megismételte korábbi kijelentését, mely szerint ugyancsak a valóságtól elrugaszkodott elképzelés az, hogy a fegyvereket a klubokban kellene tárolni, mivel ehhez nem adottak a feltételek.

Szollár Domokos kormányszóvivő a múlt héten szerdán jelentette be, hogy elkészült a fegyvertartás általános jogi szabályozását módosító jogszabálytervezet, s azt kedden megküldték az érintett civil szervezeteknek.

"A kormány javaslata szerint a fegyvertartás szigorítása mellett a fegyvert használók, beleértve a sportlövők alkalmasságát is szigorúbban vizsgálnák, rendszeresebben ellenőriznék; a fizikai alkalmasság mellett pszichológiai tesztek eredményeihez kötnék a sportlövészetet" - mondta akkor a kormányszóvivő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását