2024. június 1. - Tünde

A kormány elégedett a munkahelymegőrzéssel

Jól működik a kormány munkahelymegőrző programja - közölte Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője.
2009. szeptember 23. szerda 15:16 - HírExtra
A Magyar Nemzet szerdai lapszámában azt írta, hogy az év elején meghirdetett hatmilliárd forintos válságkezelési célra elkülönített munkahelymegőrző keretből mindössze másfél milliárd jutott el a pályázókhoz a mai napig.

Tukacs István az MTI-nek azt mondta: 2009-ben három különböző forrás is rendelkezésre állt a munkahelymegőrzéshez. Ebből az egyik az a 6 plusz 1,5 milliárd forintos program, amelyet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon keresztül finanszíroz a kormány.

Ennek kapcsán a szocialista politikus elmondta: ebből eddig valóban 1,5 milliárd forintot fizettek ki, de ennek az az oka, hogy a program utófinanszírozott. Azaz ha a pályázó vállalja, hogy megtartja a veszélyeztetett létszámot, az erről szóló adatokat minden hónapban elküldi, akkor havonta, utófinanszírozással érkezik meg hozzá a pénz.

Tukacs István közölte: a pályázat jól működik, hiszen közel 500-an kötöttek már szerződést, átlagosan 7 havi bértámogatásra pályáztak a cégek.

A kormány által indított másik programra 10 milliárd forintos összeg áll rendelkezésre az Állami Foglalkoztatási Szolgálat keretében munkahelymegőrzésre - mondta az MSZP-frakció tagja. Hozzátette: itt már befejeződött a pályázatok elbírálása, megkezdődtek a szerződéskötések, gyakorlatilag a teljes összeget lekötötték.

A harmadik program jelenleg pályázati fázisban van, itt 20 plusz 10 milliárd forint használható fel uniós forrásból az úgynevezett 4 plusz egyes programra - tájékoztatott Tukacs István.

Megállapította: idén közel 50 milliárd forintot különített el a kormány a munkahelymegtartása. Ha a harmadik program forrásai is kimerülnek, akkor uniós pénzekből folytatható a program.

Tukacs István szerint a Fidesz ez ügyben tett nyilatkozatai a teljes tájékozatlanságról tanúskodnak.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt is írta, hogy a késlekedés miatt több vállalkozás is kénytelen volt elbocsátani dolgozóit, és inkább visszalépett a pályázástól.

A cikk szerint még nem történt kifizetés az uniós forrásokon alapuló, a kis- és középvállalkozások számára 20 milliárd forintos, a nagyvállalatoknak 10 milliárd forintos kerettel az év elején meghirdetett munkahelymegőrző támogatási keretből sem. Ugyanez a helyzet a májusban kiírt társadalmi infrastruktúra programokkal is.

A fideszes Czomba Sándor hétfőn a Parlamentben a munkanélküliség felszámolásáról azt mondta: "rossz pályán vannak, ez a pálya zsákutca". Szerinte a kabinetnek valódi munkahelymegőrzésre és teremtésre kellene fordítania az energiáit, mert amit ez ügyben tesz - például az Út a munkához program - alkalmatlan a probléma megoldásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását