2024. április 29. - Péter

Csak az MSZP-ben bízhatunk

Mint a HírExtra megtudta, gyakorlatilag már csak az MSZP-frakció józanabb tagjaiban bízhatunk, hogy meggyőzzék a válságkezelő kormányt: legalább a szociális legrászorultabbak költségvetési forrásit őrizze meg.
2009. szeptember 21. hétfő 12:49 - Nagy András
Mint arról a HírExtra beszámolt, a szociális ágazat összedőlését vizionálja a Fidesz-KDNP frakciószövetség. Soltész Miklós, a kereszténydemokraták népjóléti kabinetjének vezetője szerint akkora elvonások szerepelnek a 2010-es költségvetés tervezetében, hogy az már alapjaiban rángatja meg a szociális hálót.

Az ellenzéki képviselő adatokat is említve többek között a bölcsődei ellátás, a szociális munka, illetve a fogyatékos gyermekek gondozása után járó állami normatíva jelentős csökkentéséről beszélt, hozzátéve, hogy az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés támogatása is egyharmadára csökkenne.

"Undorító és gusztustalan..."

Elfogadhatatlannak, undorítónak és gusztustalannak nevezte a kormány lépését, hozzátéve: Bajnaiékat nem érdekli sem a rászorultak, sem a fogyatékos emberek sorsa. Szerinte „minden épeszű szakember tudja, hogy ha ezen a területen nagy elvonásokat hajtanak végre, az a későbbiekben sokszoros károkat okoz”.

Török Zsolt MSZP-s képviselő, az Országgyűlés szociális és munkaügyi bizottságának kormánypárti tagja a HírExtra megkeresésére lényegében elismerte, hogy „minden területen spórolásra, megtakarításra kényszerül a kormány”.

Ez egyszerűen abból fakad, hogy kevesebb bevétele lesz jövőre az országnak – mondja. „Való igaz, hogy az intézmények forrásaiból is kellett visszavennünk. Viszont arra lehetőség van, hogy megteremtsük annak a törvényi feltételeit, hogy az önkormányzatok könnyebben tudják fenntartani intézményeiket” – mondta. Például úgy, hogy lehetőséget teremtünk az intézmények gazdaságosabb működtetésére.

Török Zsolt szerint a leghátrányosabb emberek forrásai összességében jövőre sem csökkennek. Az Út a munkához programra hivatkozott, amelynek kerete az idei 97 milliárd forintról jövőre 117,5 milliárdra ugrik fel. A programnak köszönhetően Török szerint mintegy 90 ezer ember találhat vissza a munka világába.

Vajon az ellenzék is a zsebébe nyúl?

A képviselő a HírExtrának ígéretet tett arra, hogy az MSZP-frakció a szociálisan rászorult gyermekek esetében az ingyenes étkeztetésének a központi költségvetésből való finanszírozásáért se istent se hazát nem ismerve fog harcolni, akár a kormánnyal szemben is. Ezen a területen tehát a jelek szerint még finomítható a tervezet.

Hol érhető tetten ennek a költségvetésnek a baloldali karaktere, ha az alapvető szociális juttatások sem ússzák meg lefaragás nélkül? – kérdeztük Török Zsoltot. „A biztonság a kulcsszó” – válaszolt a képviselő. Több pénz jut a közbiztonságra, az Út a munkához programra és több jut jövőre a nem pénzbeli juttatásokra is, mint például a lakhatási vagy fűtési támogatásokra.

Török egyetértett azzal a Soltész-állítással, hogy a szociális területekről való nagymértékű pénzkivonás később visszaüthet. Ezért, – mint mondta – a szocialisták mindent megtesznek, hogy az elvonások a még elviselhető határ alatt maradjanak.

A szocialista honatya szerint a sikeresen létrehozott Krízisalap is azt a célt szolgálja, hogy a bajba jutott emberek könnyebben vészeljék át ezeket a nehéz hónapokat. Közölte: eddig mát több mint tízezer ember kapott 37 ezer forintos átlagösszegű támogatást a kormánytól. „Ha annyira aggódik Soltész úr, akkor talán ő is hozzájárulhatna a saját fizetése rovására a krízisalaphoz” – üzent Török KDNP-s kollegájának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Imres
2009. szeptember 22. 00:02
Ejnye Zsoci!
Már megint demagóg vagy!
:)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását