2024. június 1. - Tünde

Klasszikus és kortárs alkotások az árverésen

Klasszikus és kortárs alkotások egyaránt megtalálhatók az Abigail Galéria jubileumi, 25. árverésén. Jövő vasárnap összesen 260 műtárgy kerül kalapács alá, 1 millió forint feletti kikiáltási árról 25 tétel indul.
2009. szeptember 20. vasárnap 20:15 - HírExtra
A legmagasabb kikiáltási árral, 18 millió forinttal Vaszary János Dunakorzót ábrázoló nagyméretű, olaj vászon képe indul. A mű rendkívül izgalmas színvilága, életteli figurái hűen tükrözik egy '30-as évekbeli vasárnap délután pezsgő hangulatát. A kép egyébként az utolsó pillanatban került a kínálatba, a tulajdonos akkor döntött az eladás mellett. Vaszary Jánostól már 120 ezer forintért is lehet vásárolni, a kisméretű, Bölcsőt ringató tusrajzot.

Mesterének, Matisse-nak a hatása érződik Perlrott Csaba Vilmos Hidak a Szajnán című vásznán. Ez a tömbszerűen, már-már kubista módon megfestett, épületekkel és a híddal szabdalt, az 1910 körüli évekre datált kép 8,5 millióval az árverés második legdrágább tétele.

Bizonyára felkelti a gyűjtők figyelmét Aba-Novák Vilmos 1911-ben készült erdőrészlete 4,4 millió forintért és Kádár Béla Barátnők című temperája 4,2 millió forintért. Másfél millió és 380 ezer forint közé van árazva Scheiber Hugó négy, különböző alkotói korszakának egy-egy produktuma. Czóbel Béla egy francia és egy szentendrei olaj tájképpel képviselteti magát, alkotásainak kikiáltási ára 5,5 millió, illetve 2 millió forint.
Barcsay Jenő kétoldalas vásznát 3,2 millió forintért kínálják; az Asszonyok, azóta megsemmisült, 1938-as Három munkáslány című kép variánsa, a hátoldalon pedig ugyanezen időszak tájábrázolására szép példa, a Szentendrei házak látható.
Megjelennek a galéria "prófétái", a Magyarországról elszármazott, külföldön híressé vált, itthon kevéssé ismert művészek alkotásai is; emellett a hagyományoknak megfelelően jelentős plasztikai alkotásokat is árvereznek. Így Róna Józsefnek, a 19-20. század fordulója ünnepelt szobrászának egy bronzát, a mozgalmas Megszorul faunt 4,8 millió forintért.

A magyar művészek mellett Chagall, Picasso, Dali, Miro, Henry Moore litográfiái is kalapács alá kerülnek az Abigail Galéria szeptember 27-iki árverésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását