2024. március 29. - Auguszta

H1N1: ha szükséges, akkor elrendelhető a tanítási szünet

Lokális szintű járvány esetén a közoktatási törvény alapján a nevelési, oktatási intézmény vezetője rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el - olvasható az oktatási tárca honlapján az új influenzáról szóló tájékoztatóban.
2009. szeptember 18. péntek 13:15 - HírExtra
A rendkívüli tanítási szünet elrendeléséhez be kell szerezni a fenntartó engedélyét, amennyiben ez nem lehetséges, a fenntartót értesíteni kell.

A közoktatási törvény rögzíti, hogy a főjegyző az oktatásért felelős miniszter egyidejű értesítésével rendkívüli szünetet rendelhet el, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a megye, főváros területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.

Országos járvány kitörésének veszélyekor további lehetőséget biztosít a tárca számára a közoktatási törvény. Az oktatásért felelős miniszter az Alkotmányban, illetve törvényben meghatározott rendkívüli időszakban határozatban írhatja elő a közoktatási intézmények működésével kapcsolatos feladatokat.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kiesett tanítási napok pótlására a fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója - az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is - elrendelhet hat tanítási napból álló hetet, illetve a tanulói kötelező órákra vonatkozó időkeretet meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet másként megoldani.

Járványveszély vagy járvány esetén az óvodák, általános iskolák működésének felfüggesztését, bentlakásos gyermekintézmények működésének korlátozását, továbbá egyéb helyi közösségi célokat szolgáló intézmények, helyi jelentőségű rendezvények működésének megtiltását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézete; a középfokú oktatási intézmények, szakmunkástanuló intézetek (iskolák), tanműhelyek, nevelőotthonok működésének korlátozását vagy bezárását az ÁNTSZ regionális intézete; a felsőfokú oktatási intézmények, valamint az egyetemi (főiskolai) diákotthonok működésének felfüggesztését, település elhagyásának tilalmát az országos tisztifőorvos rendeli el.

Ez azt jelenti, hogy már a járványveszély esetén megtehető lépések is az ÁNTSZ különböző szintű szervezeteinek hatáskörébe tartoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását