2024. május 3. - Tímea, Irma

A Nemzet Színészei búcsúztatták az átalakítás miatt bezáró Mercure Budapest Nemzetit

A Hotel Nemzeti 2009 júniusában megújulva, az Accor láncon belül a McGallery hotelcsoport tagjaként fogadja majd a vendégeket - hangzott el a csütörtöki ideiglenes bezárás alkalmával rendezett tájékoztatón, amelyen a Nemzet Színészei közül többen is megje
2008. október 30. csütörtök 20:04 - Hírextra
Rémi szálló néven 1896-ban nyílt meg a Hotel Nemzeti. Vendégei akkor főleg arisztokraták és nagypolgárok voltak, de megszállt itt később a svéd királynő és Rigó Jancsi, a legendás cigányprímás is kedvesével, Wald Klárával, Chimay belga herceg feleségével.

A 110 éves szálloda metamorfózisa a csütörtök délutáni ünnepélyes zárással el is kezdődött. Az esemény moderátora, Stohl András színművész köszöntötte a Nemzet Színészei közül jelen lévő Avar Istvánt, Berek Katit, Bodrogi Gyulát és Szabó Gyulát. A színművészek egyben meg is alapították a Nemzeti Művész Klubot, amely a szállodalánc kezdeményezésére jött létre. A klub létrehozását Bodrogi Gyula jó szívvel köszöntötte megjegyezve, hogy ez őt a hajdani Fészek Klubra emlékezteti. Az alapításról szóló könyvet ezután kézjegyükkel látták el a színművészek, valamint Szakály György Kossuth-díjas táncművész egy másik művészeti ág képviselőjeként. A könyvet - amelyhez egy Blaha Lujza-korabeli látcső is tartozik - ezután Bodrogi Gyula vette magához, egészen a jövő évi újranyitásig, amikor majd ezek a tárgyak helyet kapnak a hotel egyik tárlójában.

Nagy Anikó, a Hotel Nemzeti igazgatója és Stohl András idézték fel a hajdani Nemzeti Színház emlékét és az akkori szálloda erényeit. Sok érdekességről szóltak, többek között arról, hogy az 1965-ben a metróépítés miatt felrobbantott Nemzeti Színházat valamikor titkos alagút kötötte össze a szállodával.

Amint a csütörtöki tájékoztatón elhangzott, az épület szellemiségét viszi majd tovább az új hotel, annak érdekében, hogy "a hajdan pezsgő kulturális élet és a hagyományok felélesztése révén újból a művészeti élet egyik kedvelt találkozóhelyévé válhasson" - áll a szállodát üzemeltető Accor lánc közleményében.

De nemcsak ilyen módon akarnak majd részévé válni a kulturális életnek: helyet adnak a modern belső designnal bíró szállodában művészeti kiállításoknak, és fiatal művészeket is támogatnak mecénási program formájában, amelynek kidolgozása még folyamatban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását