2024. május 17. - Paszkál

Készenlétben a Gripenek

A kecskeméti légi bázisról hétfőn 11 óra után emelkedett a levegőbe két Gripen vadászgép, melyek először adnak fegyveres készenléti szolgálatot. Szekeres Imre honvédelmi miniszter történelminek nevezte az új vadászgépek hadrendbe állítását.
2008. december 22. hétfő 13:43 - Hírextra
"Ez egy történelmi pillanat volt, mert most léptek először készenléti szolgálatba a Gripen repülőgépek, gratulálok azoknak a katonáknak, akik ezt a napot előkészítették" - mondta a Szekeres Imre, aki Havril András vezérezredes, a HM honvéd vezérkar főnökével együtt vett részt az eseményen.

A svéd gyártmányú Gripen vadászgépek hétfőtől ellátják Magyarország légterének védelmét, a még hadrendben lévő orosz MiG-29-es vadászgépekkel felváltva adják a fegyveres készenléti szolgálatot.
Szekeres Imre elmondta: 2009 végéig a MiG-29-es vadászgépek is a rendszerben maradnak és három hetenkénti váltásokban látják el a készenléti szolgálatot.

"Ez egy korszakváltás, ami egy modern és nagyon korszerű haditechnika magyarországi életbe lépését jelenti" - tette hozzá a miniszter.Szekeres Imre beszámolt arról, hogy a Gripen és a MiG-29-es vadászgépeken összesen 26 pilóta van szolgálatban.

Pető István dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka sikeresnek mondta a pilóták eddigi munkáját, mert a kitűzött határidő előtt egy hónappal már teljesítették a készültségi szolgálat előírásait.Nyertünk egy hónapot, csökkentettük az állomány leterheltségét - fűzte hozzá a légi bázis parancsnoka.

A "TANGO" riasztás - mely egy gyakorló riasztás NATO kódneve - során, a pilóták azokat a tevékenységeket gyakorolják, amelyek valós riasztás esetén előfordulhatnak - adott magyarázatot a repülőgépek manővereire Pető István.

A Gripen vadászgépeket 2008. január 28-án adták át Kecskeméten. A pilóták először Svédországban, majd Magyarországon készültek fel arra, hogy a svéd gyártmányú Gripenek 2010. január elsejétől teljesen átvegyék a MiG-29-es vadászgépektől az ország légterének védelmét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását