2024. május 21. - Konstantin

Szervezkednek az önkormányzatok

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) idén ősszel országos konzultációt szervez Debrecenbe, ennek célja egyebek mellett az, hogy a polgármesterek látnak-e reményt arra, a költségvetésben várható elvonások ellenére az önkormányzatok működőképessége fenntartható legyen.
2009. szeptember 16. szerda 13:19 - HírExtra
A jövő évi költségvetésben az a 120 milliárd forint, amit az önkormányzatokon akar megspórolni a kormány, lényegesen több, legalább 250 milliárd forint. A különbözetet az iparűzési adó várható mérséklése és az áfaemelés miatti kiadások növekedése adja - mondta Gémesi György.

Az országos konzultációt minden megyében megelőzi egy helyi megbeszélés, a miskolci volt az első a sorban. A MÖSZ elnöke elmondta: céljuk egy olyan szakmai, lehetőleg konszenzusos anyag elkészítése, amely a hét önkormányzati szövetség javaslataként kerülhet 2010-ben az új kormány elé.

A MÖSZ arra is választ vár a polgármesterektől, hogy milyen szakmai javaslataik vannak az önkormányzati rendszer megváltoztatására, miben látják a legfontosabb ágazati problémákat.

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt: a kormány mindent elkövet, hogy az önkormányzati oldalnak egyre szűkülő forrásai legyenek, egyre kevesebb pénzből végezhesse el feladatait.

Ezek a források nem lesznek elegendőek - bármennyire is ügyeskedjenek az önkormányzatok vezetői - arra, hogy a települések megtartsák elért színvonalukat, hogy munkát adjanak az embereknek, pedig az önkormányzatok a legnagyobb munkáltatók az országban - tette hozzá.

Tamás Barnabás, a MÖSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke úgy vélekedett: szóba sem kerülhet a kistelepülések önkormányzatainak megszüntetése.

Fontos, hogy a MÖSZ is ezt az álláspontot képviseli, "bízom abban, hogy akármilyen színezetű kormánya lesz az országnak, az kiáll az önkormányzatiság mellett" a legkisebb faluban is - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását