2024. április 28. - Valéria

Nagykanizsai mozgó szobrok

Több nagykanizsai köztéri szobor, a városi közgyűlés által jóváhagyott elmozdítása ellen tiltakozik az SZDSZ, mert akár 50 millió forintba is kerülhet az áthelyezés, és túlzsúfolttá tennék a város főterét - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a párt ügyvi
2008. május 30. péntek 16:59 - Hírextra
Halász Gyula önkormányzati képviselő ismertette a közgyűlés legutóbbi döntését, amely szerint a 250 éves Szentháromság szobrot a tűzoltóság mellől a város központjába, az Erzsébet térre helyeznék át, ahol egy zenepavilont is építenének, ivókutat létesítenének, elhelyeznék a város makettjét és egy egész alakos Erzsébet királyné szobrot is rendelne az önkormányzat. A jelenleg ezen a téren másolatban álló Török-kutat a Deák térre helyeznék át, onnan az itt található Széchenyi szobrot a róla elnevezett térre, az Eötvös téren álló Deák szobrot pedig szintén a nevét viselő térre vinnék át.

A szabaddemokrata képviselő szerint teljesen elhibázott ez a döntés. A város arculatát évtizedekre meghatározná a köztéri szobrok elmozdítása, amelyet a fideszes többség által irányított közgyűlés kedden szavazott meg kis szótöbbséggel. Emlékeztetett arra, hogy a nagykanizsai városközpont forgalomcsillapításával és a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó városközponti rehabilitációs pályázat részeként született a szobormozgatásokról a döntés.

Halász Gyula felidézte javaslatát, hogy a városban élő Rétfalvi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész vezetésével, a helyi alkotókat reprezentáló művészeti tanács tegyen javaslatot a főtér koncepciójára. Az önkormányzat által nemrég kitüntetett Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész is lesújtó véleményét fogalmazta meg a tervekről a döntéshozóknak kiosztott írásos véleményében.

A képviselő úgy látja, hogy a köztéri alkotások áthelyezésével és egy új Erzsébet szobor felállításával túlzsúfolttá válna a belvárosi tér, a meg sem becsült költségek miatt pedig sok pénzbe kerülhet az elképzelés. Szakértői becslésre hivatkozva azt mondta, hogy elérheti vagy meg is haladhatja az 50 millió forintot a szobrok átszállítása és restaurálása, sőt például a Szentháromság szobor elmozdítása annak sérülését is okozhatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását